Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru, u poslednja četiri časa stagnira i trenutno iznosi 454 centimetra, što je za 34 centimetra iznad kritične tačke.

Zaplavljeno je stotinak kuća u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica.

U Kostajnici je noćas proglašeno vanredno stanje, jer je vodostaj rijeke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.
Prema njegovim riječima, vodostaj rijeke Une u Kostajnici i dalje raste i prema mjerenjima u 8.00 časova iznosi 455 centimetara, što je za jedan centimetar više u odnosu na vodostaj u 7.00 časova.

„U Ulici Ranka Šipke ugroženo je 11 stambenih objekata, svi su odbranjeni u toku noći, ali su pomoćni objekti polavljeni. Angažovali smo ljudstvo, mehanizaciju i pumpe za ispumpavanje vode, a u punjenju vreća pomagali su i volonteri“, naveo je Pašić.

On je rekao da je u toku jučerašnjeg dana raspoređeno 1.500 vreća sa pijeskom oko kuća u ovom dijelu grada, a sinoć je iz Republičke uprave Civilne zaštite dopremljeno još 1.500 vreća, kojima su noćas branjeni najugroženiji stambeni objekti.

Zbog izlijevanja Une u prekidu je i saobraćaj na

U Kozarskoj Dubici vodostaji su malo povećani.

Zbog izlijevanja Une, ali i nadiranja podzemnih voda zaplavljeno je deset kuća u dubičkom naselju Špilja i selu Ševarlije.

Zbog oštećenja u prekidu je i putna komnikacija Kozarska Dubica – Moštanica. U Novom Gradu vodostaji Une i Sane trenutno stagniraju.

Zbog izlijevanja Sane i dalje su neprohodni putni pravci Blagaj – Vitasovci, Blagaj – Radomirovac, Blagaj – Dvorna i Urije – Šuća.

Kako saznajemo od nadležnih iz Odsjeka civilne zaštite širom prijedorske regije, ohrabruje podatak da uzvodno od kritičnih tačaka, svi vodostaji stagniraju.

Ostavi poruku