Pod zastavom tzv. Islamske države početkom marta poginula su još dva državljanina BiH. Riječ je o Inesu Midžiću iz Bihaća i Naseru Arnautu iz sarajevskog naselja Boljakov potok. Ubijeni su tokom vazdušnog napada američkih snaga- dronom. Iako je, Midžić kod zapadnih službi slovio za jednog od najzloglasnijih terorista sa Balkana, domaće o njegovim prijetnjama pa i zločinima u Siriji, uglavnom su ćutale! Ćute i danas!

„Borite se tamo, borite se protiv njih, ako možete postavljajte im eksploziv ispod auta, u njihovim kućama, svima njima, ako možete uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo…“, ovako je Bišćanin Ines Midžić ili sirijski džihadista Salahudin Al Bosnavi, prije koju godinu na snimku objavljenom na Jutjubu, pozivao balkanske muslimane da se bore protiv nevjernika.

U video porukama prijetio je vjerskim poglavarima u BiH. Šokantno „podučavao“ sljedbenike – ritualno, kamom – ubijajući zarobljenog kurdskog vojnika. Kao vrstan znalac engleskog jezika radio je za ISIL-ove medije- uređivao portal Vijesti umeta koji i dalje djeluje kao rubrika Islam presa.

I nakon što je 2012. godine iz rodnog Bihaća, preko sarajevskog aerodroma i Istanbula otišao put Sirije, sa takvim „referencama“ nekažnjeno i za domaće službe, da li neopaženo, više puta se vraćao u BiH. Nesmetano prolazio granične prelaze i aerodromsku kontrolu.

– Kako je moguće da ovako „mudre“, „organizovane“, tehnički podržane bezbjednose agencije u Sarajevu to nisu primijetile ili su one pomagale logistički i obezbjeđivale mu prolaze, jer on je putovao najzaštićenijim prevozom – pita ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Najmanje tri puta Midžić se vraćao u BiH. I uvijek je put Sirije nanovo odvodio da li suprugu i djecu ili sljedbenike. Zahvaljujući njemu i Naser Arnaut stigao je do Sirije. Iz sarajevskog Buljakovog potoka, u kojem mu i dalje živi familija. U tom naselju danas, za razgovor nije bilo raspoloženih. U sigurnost svojih domova, sklanjali su se od naše kamere.

Ćutolozi su naprasno postali i u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Ne odgovaraju na pitanja kako se Midžić, za kojim je u međuvremenu raspisana i Interpolova potjernica, ipak „šetao“ po BiH. Kako je vrbovao mladiće bh. bezbjednjacima ispred nosa? Ko je i na koji način finansirao te putešestvije? Kakva je sudbina njegove „zaostavštine“ u BiH? I zašto je smrt dvojice bh. ekstremista na sirijskom pijesku, na bh. tlu praćena „glasnim“ ćutanjem?

– Oni su ućutkali javnost o terorističkoj prijetnji tzv. galamom koju su napravili na drugim linijama, optužbama protiv MUP-a, optužbama o izmišljanju paravojnih struktura, lažnim podmetanjima o terorističkom napadu u Zvorniku. Dakle, tom galamom ušutkano je ozbiljnije praćenje povratka i sankcionisanje – naglašava Galijašević.

I koliko god bh. bezbjednjaci ćutali, fakti dovoljno govore. Midžić i Arnaut borili su se u jedinicama bliskim terorističkoj formaciji Al Nusra i najozloglašenijem balkancu- nekadašnjem vođi vehabijske zajednice u BiH Nusretu Imamoviću.

Bez obzira što je u Siriji tzv. Islamska država „na izdisaju“, njeni ogranci su i te kako „živi“. I vraćaju se porijeklu. Dok domaće službe nastoje da umanje brojke, zapadne raspolažu podacima kako se u BiH već vratilo 60-ak džihadista iz Sirije.

Tužilaštvo priznaje, optužnice su ispisali samo protiv 24 povratnika. Mizerne, uglavnom jednogodišnje kazne, sa izuzetkom Bilala Bosnića, izrečene za njih 14. Zašto su ostali „pošteđeni“, odgovor niko ne nudi. A povratak traje!

– Kada se vrate oni će donijeti još radikalnije ideje i predstavljaće bezbjednosni problem za sve države regionu – ističe Zoran Dragišić.

Samo ne, čini se za BiH, iz koje je, u odnosu na broj stanovnika, regrutovan najveći procenat ratnika džihada- njih oko 320. Više od 180, procjene su tamošnje vlade i koalicionih službi, i dalje ratuje po sirijskim bespućima. Većina sa tendencijom da se vrate „matici“. A matica „bezbrižno“ ćuti!

Ostavi poruku