Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Dejan Kusturić potpisali su protokol o saradnji u vezi sa ostvarivanjem prava na novčanu naknadu za ortopedska pomagala za 1.500 ratnih vojnih invalida za šta je resorno ministarstvo za ovu godinu obezbijedilo 2,5 miliona KM.

 

„Ovaj protokol podrazumijeva obezbjeđivanje nabavke ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide-amputirce. Pomagala će se ubuduće nabavljati isključivo zahtjevom amputiraca da za ove potrebe dobiju novčana sredstva putem resornog ministarstva“, rekao je danas Savanović novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja protokola.

Savanović je dodao da i na ovaj način Republika Srpska pokazuje brigu, odgovornost, snagu i zahvalnost ratnim vojnim invalidima koji su dali nemjerljiv doprinos za stvaranje Republike Srpske.

Kusturić je rekao novinarima da je ovo značajan događaj, jer je Vlada Republike Srpske, nakon dugogodišnjih zahtjeva, izašla u susret ovoj populaciji koja će moći svoje pravo da ostvaruje onako kako želi, a to je da sami biraju ortopedska pomagala.

On je podsjetio da je Fond zdravstvenog osiguranja Srpske u prošlosti na medicinska sredstva utrošio oko devet miliona KM, a samo za ovu populaciju između dva do tri miliona KM.

Kusturić je rekao da je Fond prije mjesec dana, na zahtjev ratnih vojnih invalida za ubrzanjem procedura za banjsko liječenje, izmijenio pravilnik kako bi oni bez puno administrativnih procedura ovo pravo mogli da koriste.

Ostavi poruku