Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић истакао је да тероризам у БиХ постаје свакодневица на коју се људи постепено привикавају и да одговорност за то сноси министар безбједности БиХ Драган Мектић.

„У БиХ дјелује бројна и фанатична мрежа насилних екстремиста и терориста, организована кроз разне облике привидно хуманитарних, образовних и вјерских организација. Та мрежа формирала је антиуставна насеља, класичне терористичке кампове у којима обавља разне специјалистичке обуке, спроводи програм вјерске радикализације и организује слање бошњачких младића и цијелих породица на најгора ратишта у историји ратовања“, нагласио је Галијашевић.

Он је за „Печат“ навео да чињенице које упућују на Мекетићев рад у страној обавјештајној служби обавезују да се „овом полицијском и политичком чиновнику хитно забрани приступ тајним подацима битним за националну безбједност и заштиту уставног поретка“.

Галијашевић је истакао да је „за вријеме два мандата у Служби за послове са странцима Мектић прикривао терористе, њихове идентитете и њихове прљаве финансијске трансакције“.

„Истовремено, он је непримјетно пренио све надлежности ентитета на ниво БиХ, остављајући Републику Српску без икаквог утицаја на изузетно важне послове са странцима. Нигдје у свијету, па ни у окружењу не постоји таква самостална агенција. У другим земљама, ове службе се формирају и дјелују у склопу полиције или граничне полиције /одсјек за странце/. У БиХ она има велики законски оквир, капацитет и надлежност на читавој територији, овлашћења обавјештајних, полицијских и управних агенција у пословима са странцима“, наглашава Галијашевић.

Он наводи да је Служба годинама добијала најсавременију опрему из САД, односно да се књижило да опрема долази, а да се не зна гдје је завршавала нити гдје је утрошено 300 милиона долара помоћи САД, имплементиране кроз програм ИЦИТАП.

„Али се зна да је главни амерички човјек Џим Тилман позван и затим ухапшен у САД због корупције у БиХ. Тилман је радио са Мектићем и још неколико директора полицијских агенција на `раздуживању` опреме“, истакао је Галијашевић.

Он је упитао откуда 40.000 афроазијских дошљака у насељима око Сарајева, Прокошког језера, Травника и у другим мјестима и истакао да су дозволе боравка овим лицима углавном издаване без пратеће документације.

„Зато нико није обавијештен нити зна колико је у посљедњих 10 година наручено наљепница за одобравање боравка: колико их је отиснуто странцима у пасоше, а посебно колико је захтјева, уопште, поднесено“, навео је Галијашевић.

Галијашевић је истакао да је након двије деценије боравка у Сарајеву, радећи у заједничким институцијама, Мектић „постао миљеник, али и обавјештајни пројекат Бакира Изетбеговића и његове СДА, те британске и америчке амбасаде у Сарајеву“.

„Отуда је сваки разговор о Савезу за промјене као коалицији српских политичких странака увредљив и бесмислен. Онај ко у тој политици види било шта српско или ништа не разумије или је и сам дио проблема. Нажалост, странке из Савеза за промјене и кадрови који су Мектића устоличили не припадају овом јасном националном идентитету и овом колективном интересу“, истакао је Галијашевић.

Он сматра да ће о Мектићу, а посебно о себи и властитој политици, прије или касније, хладне главе морати расправљати и СДС и српски народ у цијелости.

Ostavi poruku