Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да су Кинеска индустријско-комерцијална банка /ИЦБЦ/ и Корпорација за извоз и осигурање кредита Кине /СИНОСУРЕ/ изразиле спремност за сарадњу и учешће у пројектима у Републици Српској.

Ђокић је разговарао данас у Пекингу са замјеником генералног директора корпорације СИНОСУРЕ Вангом Хуи и директором за финансирање енергетских пројеката у ИЦБЦ Ченгом Тиен о могућностима финансирања пројекта хидроелектране /ХЕ/ „Бук Бијела“, једног од најбољих енергетских пројеката у Српској, саопштено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

„Желимо да убрзамо све активности на реализацији пројекта „Бук Бијела“ и да што прије кренемо са градњом“, рекао је Ђокић, напомињући да је веома значајно што је и Кинеска национална аеро-технолошка корпорација, са којом Влада Републике Српске има закључен Меморандум о сарадњи, спремна да уђе у овај велики пројекат и уложи максималне напоре да се он што прије реализује.

Он је упознао представнике кинеских финансијских компанија о техничким карактеристикама пројекта ХЕ „Бук Бијела“, за који је концесија за изградњу додијељена матичном предузећу МХ „Електропривреда Републике Српске“ и ЗП „Хидроелектране на Дрини“ као конзорцијуму.

Састанку су присуствововали директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ АД Вишеград Недељко Перишић и делегација Кинеске националне аеро-технолошке корпорације коју је предводио предсједник Управног одбора Суо Шу /Суо Схухе/.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић предводи делегацију Српске у посјети Кини током које ће бити настављени разговори са представницима Кинеске националне аеро-технолошке корпорације за међународни инжењеринг о реализацији пројекта изградње хидроелектране /ХЕ/ „Бук Бијела“.

Током посјете Пекингу, која ће трајати до суботе, 3. марта, биће ријечи и о могућности реализације других пројеката за које постоји заједнички интерес, саопштено је из ресорног министарства.

У делегацији из Српске су и представници привредних друштава „Хидроелектране на Дрини“ из Вишеграда, „Орао“ из Бијељине и „Космос“ из Бањалуке.

Влада Републике Српске и Кинеска национална аеро-технолошка корпорација за међународни инжењеринг потписали су у јулу прошле године меморандум о сарадњи на пројекту изградње ХЕ „Бук Бијела“.

ХЕ „Бук Бијела“, инсталисане снаге 93,52 мегавата, за чију је изградњу и коришћење потписан уговор о додјели концесије, налази се у горњем току ријеке Дрине и удаљена је око 11,6 километара узводно од новог моста у Фочи.

Ostavi poruku