Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da su Kineska industrijsko-komercijalna banka /ICBC/ i Korporacija za izvoz i osiguranje kredita Kine /SINOSURE/ izrazile spremnost za saradnju i učešće u projektima u Republici Srpskoj.

Đokić je razgovarao danas u Pekingu sa zamjenikom generalnog direktora korporacije SINOSURE Vangom Hui i direktorom za finansiranje energetskih projekata u ICBC Čengom Tien o mogućnostima finansiranja projekta hidroelektrane /HE/ „Buk Bijela“, jednog od najboljih energetskih projekata u Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

„Želimo da ubrzamo sve aktivnosti na realizaciji projekta „Buk Bijela“ i da što prije krenemo sa gradnjom“, rekao je Đokić, napominjući da je veoma značajno što je i Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija, sa kojom Vlada Republike Srpske ima zaključen Memorandum o saradnji, spremna da uđe u ovaj veliki projekat i uloži maksimalne napore da se on što prije realizuje.

On je upoznao predstavnike kineskih finansijskih kompanija o tehničkim karakteristikama projekta HE „Buk Bijela“, za koji je koncesija za izgradnju dodijeljena matičnom preduzeću MH „Elektroprivreda Republike Srpske“ i ZP „Hidroelektrane na Drini“ kao konzorcijumu.

Sastanku su prisustvovovali direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ AD Višegrad Nedeljko Perišić i delegacija Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije koju je predvodio predsjednik Upravnog odbora Suo Šu /Suo Shuhe/.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić predvodi delegaciju Srpske u posjeti Kini tokom koje će biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering o realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane /HE/ „Buk Bijela“.

Tokom posjete Pekingu, koja će trajati do subote, 3. marta, biće riječi i o mogućnosti realizacije drugih projekata za koje postoji zajednički interes, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U delegaciji iz Srpske su i predstavnici privrednih društava „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada, „Orao“ iz Bijeljine i „Kosmos“ iz Banjaluke.

Vlada Republike Srpske i Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering potpisali su u julu prošle godine memorandum o saradnji na projektu izgradnje HE „Buk Bijela“.

HE „Buk Bijela“, instalisane snage 93,52 megavata, za čiju je izgradnju i korišćenje potpisan ugovor o dodjeli koncesije, nalazi se u gornjem toku rijeke Drine i udaljena je oko 11,6 kilometara uzvodno od novog mosta u Foči.

Ostavi poruku