Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak nedavno je odobrio vizu BiH zamjeniku ministra za dijasporu samoproglašenog Kosova Ćerimu Bajramiju da bi u Sarajevu učestvovao u obilježavanju deset godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je za „Glas Srpske“ izvor iz resornog ministarstva BiH.

Riječ je o prvorazrednom skandalu jer BiH nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Bajrami je u Sarajevo došao da bi prisustvovao tribini o temi „Albanci u BiH – istorijska i kulturološka povezanost BiH i Kosova“, koju je organizovala Zajednica Albanaca u BiH.

„Povod dolaska Bajramija u BiH bio je dovoljan razlog da ne dobije vizu. Kako između BiH i samoproglašenog Kosova ne postoji bezvizni režim, stanovnici Kosova koji žele da putuju u BiH zahtjeve za vizu podnose u Skoplju, a odobrenje za vizu potpisuje isključivo ministar“, rekao je sagovornik „Glasa Srpske“.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je zamjenik ministra za dijasporu samoproglašenog Kosova u zahtjevu za vizu morao navesti razloge posjete BiH i da je to bilo dovoljno da viza ne bude potpisana.

„Ostaje otvoreno pitanje da li je ministar ili neko drugi koga je ovlastio znao šta potpisuje i Crnadak će morati pojasniti javnosti šta se tu desilo. Interesantno će biti da i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić javnosti kaže kako je moguće da zvaničnici nepriznate države u BiH obilježavaju godišnjice“, rekla je Majkićeva.

Ostavi poruku