Министарство иностраних послова БиХ биће домаћин међународне министарске конференције о теми европских интеграција БиХ и земаља региона, која ће бити одржана данас у Бањалуци.

Прва од двије сесије конференције биће посвећена улози парламената у процесу европских интеграција и на њој ће учествовати члан Европског парламента и извјестилац за БиХ Кристијан Дан Преда, први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, те предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Планирано је да на овој сесији учествују и предсједник Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ Никола Ловриновић, предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције и регионалну сарадњу Бранислав Бореновић и предсједник Комисије за европске интеграције Представничког дома Парламента ФБиХ Един Мушић, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

У оквиру друге министарске сесије, осим министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка, учествоваће министар европских интеграција Србије Јадранка Јоксимовић, министар европских послова Црне Горе Александар Андрија Пејовић, а као специјални гост учесницима конференције ће се обратити министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

На обје сесије, након излагања учесника, предвиђена је размјена мишљења са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованим у БиХ, који ће такође учествовати на конференцији.

Министарску конференцију у Бањалуци отвориће члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Отварање конференције, која ће бити одржана у Културном центру „Бански двор“, планирано је у 11.30 часова, почетак прве сесије у 12.00, док је друга сесија планирана за 17.00 часова.

Конференција за новинаре планирана је у 18.30 часова.

Ostavi poruku