Ministarstvo inostranih poslova BiH biće domaćin međunarodne ministarske konferencije o temi evropskih integracija BiH i zemalja regiona, koja će biti održana danas u Banjaluci.

Prva od dvije sesije konferencije biće posvećena ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i na njoj će učestvovati član Evropskog parlamenta i izvjestilac za BiH Kristijan Dan Preda, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, te predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Planirano je da na ovoj sesiji učestvuju i predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH Nikola Lovrinović, predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju Branislav Borenović i predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U okviru druge ministarske sesije, osim ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, učestvovaće ministar evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović, ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, a kao specijalni gost učesnicima konferencije će se obratiti ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Na obje sesije, nakon izlaganja učesnika, predviđena je razmjena mišljenja sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanim u BiH, koji će takođe učestvovati na konferenciji.

Ministarsku konferenciju u Banjaluci otvoriće član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Otvaranje konferencije, koja će biti održana u Kulturnom centru „Banski dvor“, planirano je u 11.30 časova, početak prve sesije u 12.00, dok je druga sesija planirana za 17.00 časova.

Konferencija za novinare planirana je u 18.30 časova.

Ostavi poruku