Naslovna Republika Srpska Uskoro u Banjaluci NATO vježba sa osiromašenim uranijumom?

Uskoro u Banjaluci NATO vježba sa osiromašenim uranijumom?

0

Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom, navodi se u službenim dokumentima Ministarstva odbrane BiH koji su u posjedu portala „Dnevnik.ba“.

Isti izvor navodi da je sve dogovoreno na sastanku s general-majorem Johnom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu.

NATO vježba trebalo bi da bude realizovana kroz dvije faze – prva je teorijska obuka vojnika Oružanih snaga BiH i trajala bi od februara pa do kraja ove godine, a druga gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača, koja bi bila održana 2019.

Avion A-10 sadrži top od 30 milimetara „Vulkan“ s municijom, odnosno, nekom vrstom osiromašenog uranijuma, navodi se u tekstu.

Učesnici vježbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, locirani u kasarni „Kozara“ u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona /što američkih što litvanskih/, lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.

Ranije su Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Amabasadi SAD u Sarajevu organizovali sastanak povodom ovih aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali i srpski generali iz Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić, Dragan Vuković, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić, navodi portal „Dnevnik.ba“.

Dokumenti u posjedu ovog portala dokazuju da su srpski predstavnici /Savez za promjene/ u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanih snaga BiH bili saglasni sa izvođenjem NATO vježbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja izvođenja vježbe odstranjen do daljeg angažmana.

Portal navodi da su „inače, od SAD, navodno, do sada nagrađeni upravo generali Vuković i Tepšić – Vuković na dužnost u Austriju, a Tepšić na dužnost u SAD“.

General Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, tražio je pojedine informacije o izvođenju ove NATO vježbe u Banjaluci, odnosno, o tome kakva će se municija koristiti, sadrži li osiromašeni uranijum, bijeli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi se lokacije, odnosno, poligone i strelišta tražili.

Jeleč, je između ostaloga, naveo i da je potrebno izvršiti medijsku pripremu stanovništva u zoni izvođenja vježbe zbog mogućnosti da lokalna zajednica bude spriječavala izvođenje NATO vježbe.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version