Министарство обране БиХ, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ и Канцеларија за одбрамбену сарадњу америчке Амбасаде БиХ ускоро би у Бањалуци требало да организују НАТО вјежбу са авионском ескадрилом и осиромашеним уранијумом, наводи се у службеним документима Министарства одбране БиХ који су у посједу портала „Дневник.ба“.

Исти извор наводи да је све договорено на састанку с генерал-мајорем Јохном Гронским, замјеником команданта Команде америчких копнених снага за Европу.

НАТО вјежба требало би да буде реализована кроз двије фазе – прва је теоријска обука војника Оружаних снага БиХ и трајала би од фебруара па до краја ове године, а друга гађање ескадриле авиона А10 на полигону Мањача, која би била одржана 2019.

Авион А-10 садржи топ од 30 милиметара „Вулкан“ с муницијом, односно, неком врстом осиромашеног уранијума, наводи се у тексту.

Учесници вјежбе били би војници НАТО-а, њих 400, лоцирани у касарни „Козара“ у Бањалуци, као и ескадрила од 10 авиона /што америчких што литванских/, лоцираних на аеродрому Маховљани у Републици Српској.

Раније су Министарство одбране БиХ, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ и Канцеларија за одбрамбену сарадњу при Амабасади САД у Сарајеву организовали састанак поводом ових активности.

Састанку су присуствовали и српски генерали из Оружаних снага БиХ Мирко Тепшић, Драган Вуковић, замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, наводи портал „Дневник.ба“.

Документи у посједу овог портала доказују да су српски представници /Савез за промјене/ у Министарству одбране БиХ и Оружаних снага БиХ били сагласни са извођењем НАТО вјежбе на подручју Републике Српске, а пуковник Планичић је због неслагања извођења вјежбе одстрањен до даљег ангажмана.

Портал наводи да су „иначе, од САД, наводно, до сада награђени управо генерали Вуковић и Тепшић – Вуковић на дужност у Аустрију, а Тепшић на дужност у САД“.

Генерал Анто Јелеч, донедавни начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, тражио је поједине информације о извођењу ове НАТО вјежбе у Бањалуци, односно, о томе каква ће се муниција користити, садржи ли осиромашени уранијум, бијели фосфор и напалм због могућности изазивања пожара, које би се локације, односно, полигоне и стрелишта тражили.

Јелеч, је између осталога, навео и да је потребно извршити медијску припрему становништва у зони извођења вјежбе због могућности да локална заједница буде спријечавала извођење НАТО вјежбе.

Ostavi poruku