Приоритет за ову годину у Музеју Семберије у Бијељини је завршетак археолошке поставке.

Директор Музеја Семберије Момчило Копривица истиче велики значај археолошке поставке.

– Ову поставку чине експонати од најстаријих времена. Ријеч је о предметима који су пронађени на простору Семберије и Мајевице. Археолошка поставка обухвата материјалне остатке цивилизације од неолита до касног средњег вијека – рекао је Копривица.

Поред завршетка ове поставке у току 2018. године најављено је 12 изложби и низ других културних садржаја.

– За ову годину смо планирали изложбе, међу којима ће бити и гостујућих поставки. Сваког мјесеца отворићемо по једну изложбу. Биће организоване и промоције књига и друге манифестације – каже Копривица.

Подсјећа да је током прошле године план рада у потпуности испуњен.

– Одржали смо 12 изложби гостујућих и наших кустоса. Најзначајније изложбе су биле „Меморијали великог рата“, „Белези великих злочина“. Значајна је и Смотра ликовног стваралаштва ученика основних и средњих школа и Смотра археолошког филма – казао је Копривица.

Кроз Музеј Семберије је 2017. године прошло 5.000 посјетилаца.

– Музеј Семберије чува од заборава обичаје, културу и језик. Све оно што се заборави заувијек је нестало. Свако дјело црпи снагу из свога коријена, а уколико се одвоји од њега осуђено је да пропадне. Музеј прави копчу између садашњости и прошлости – каже Копривица подсјећајући да у Музеју постоје три сталне поставке и да улазница кошта једну марку.

Осим археолошке постоје и етнолошка и историјска поставка, а Музеј има и издавачку дјелатност.

Смотра археолошког филма

У Музеју Семберије у сриједу увече почела је Смотра археолошког филма, која се реализује у сарадњи са Народним музејом у Београду.

Публика ће имати прилику да погледа по два филма аутора из Србије, Њемачке и Италије и три филма из Словачке. Филмови ће се емитовати сваке сриједе до краја фебруара у просторијама Музеја Семберије, а почетак пројекција је у 18 часова. Улаз је слободан.

Ostavi poruku