Prioritet za ovu godinu u Muzeju Semberije u Bijeljini je završetak arheološke postavke.

Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica ističe veliki značaj arheološke postavke.

– Ovu postavku čine eksponati od najstarijih vremena. Riječ je o predmetima koji su pronađeni na prostoru Semberije i Majevice. Arheološka postavka obuhvata materijalne ostatke civilizacije od neolita do kasnog srednjeg vijeka – rekao je Koprivica.

Pored završetka ove postavke u toku 2018. godine najavljeno je 12 izložbi i niz drugih kulturnih sadržaja.

– Za ovu godinu smo planirali izložbe, među kojima će biti i gostujućih postavki. Svakog mjeseca otvorićemo po jednu izložbu. Biće organizovane i promocije knjiga i druge manifestacije – kaže Koprivica.

Podsjeća da je tokom prošle godine plan rada u potpunosti ispunjen.

– Održali smo 12 izložbi gostujućih i naših kustosa. Najznačajnije izložbe su bile „Memorijali velikog rata“, „Belezi velikih zločina“. Značajna je i Smotra likovnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola i Smotra arheološkog filma – kazao je Koprivica.

Kroz Muzej Semberije je 2017. godine prošlo 5.000 posjetilaca.

– Muzej Semberije čuva od zaborava običaje, kulturu i jezik. Sve ono što se zaboravi zauvijek je nestalo. Svako djelo crpi snagu iz svoga korijena, a ukoliko se odvoji od njega osuđeno je da propadne. Muzej pravi kopču između sadašnjosti i prošlosti – kaže Koprivica podsjećajući da u Muzeju postoje tri stalne postavke i da ulaznica košta jednu marku.

Osim arheološke postoje i etnološka i istorijska postavka, a Muzej ima i izdavačku djelatnost.

Smotra arheološkog filma

U Muzeju Semberije u srijedu uveče počela je Smotra arheološkog filma, koja se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu.

Publika će imati priliku da pogleda po dva filma autora iz Srbije, Njemačke i Italije i tri filma iz Slovačke. Filmovi će se emitovati svake srijede do kraja februara u prostorijama Muzeja Semberije, a početak projekcija je u 18 časova. Ulaz je slobodan.

Ostavi poruku