Republika Srpska je zaprijetila BH-Gasu da će početkom februara u potpunosti obustaviti snabdijevanje Federacije BiH gasom, piše portal Kliks.

Ovakav potez uslijedio je nakon što je Srpska donijela Zakon o gasu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u FBiH naplati tarifu za transport. BH-Gas skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo.

„Neprihvatanjem cijena transporta prirodnog gasa od BH-Gasa, preduzeće Sarajevo-gas a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno obustaviti dalji transport prirodnog gasa. Prekid transporta će se desiti početkom februara. Tačan datum prekida transporta biće javno objavljen poslije provođenja svih neophodnih radnji“, piše u dopisu koji je poslao direktor preduzeća Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva, Slavo Krajišnik.

Dopis je upućen direktoru BH-Gasa Jasminu Salkiću, premijerima Republike Srpske i FBiH Željki Cvijanović i Fadilu Novaliću, ministru za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirku Šaroviću, ministru energetike FBiH Nerminu Džindiću, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, sekretarijatu Energetske zajednice u Beču, Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske, Srbija Gasu i Sarajevogasu.

„Prije prekida transporta gasa obavijestićemo javnost o razlozima prekida i o svim našim pokušajima da se riješi ovaj problem kako bi se nastavilo uredno snabdijevanje prirodnog gasa“, navodi se u dopisu, prenosi Kliks.

Ostavi poruku