Potvrđeno je da je bila preuranjena vijest o spremnosti Turske da finansira izgradnju obje trase auto-puta, koju je po povratku iz Istanbula plasirao član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Delegacija Turske danas jeste počela zvanične razgovore i u Sarajevu i u Beogradu, ali će njihove namjere o trasama i načinu finansiranja biti objelodanjene tek nakon detaljnih analiza i izrade studija opravdanosti.

Želje su jedno, ali računica drugo, a turski stručnjaci koji borave i u Sarajevu i u Beogradu tek treba da izračunaju trase i kilometre i protok saobraćaja. Tako će se politički dogovor Erdogana i Izetbegovića sada matematički proračunati, jer za izgradnju tzv. prstena koji bi spojio Beograd i Sarajevo, za sada ima samo političke volje.

– Turska delegacija želi da prikupi i najsitnije detalje radi izrade studije izvodljivosti – ističe Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Tek kada se postojeća projektna dokumentacija i strateški planovi prikupe iz Srpske i Federacije BiH s jedne i iz Srbije s druge strane uslijediće računica o realnosti političke volje turskog predsjednika o ktitorstvu na Balkanu. Za sada se jedino zna da strateški planovi Srpske isuviše ne odstupaju od planova kojima se spekuliše.

– Svi putni pravci strategijom su definisani i u narednom periodu će se graditi – poručuje Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Iz Srbije je i danas ponovljena spremnost da gradi obje trase auto puta Beograd – Sarajevo, 60 kilometara od Požege do Kotromana, te 21 kilometar, od Sremske Mitrovice do Bijeljine.

Ostavi poruku