Крајем јануара на Јутјуб каналу објављен је снимак у којем вехабијска организација „Аскер“ (тур. војник, припадник владајуће војне елите) врши исламско подучавање и војну обуку дјеце узраста од девет до 17 година!

На снимку вехабије дјечацима дају подуке из ислама, те их изводе на отворен простор гдје имају вјежбе идентичне војничким припремама, пише Дневник.ба.

Дјечаке гласно питају: „Ко смо ми?“ Након чега дјечаци у глас одговарају: „Аскери“ (војници).

Да не буде забуне да се ради о војничком увјежбавању, показује се и лого невладиног удружења „Аскери“, који изгледа у облику сабље.

Читав програм „зимског кампа“ осмишљен је у форми војничких припрема. Прво иде индоктринација, па физичке припреме на полигону, а онда дјечаке уче борилачким вјештинама.

Једино што недостаје комплетном тренингу јесте оружје.

Али и без оружја, чињеница да дјечаке постројавају у војне формације, проблематична је с више аспеката.

Према доступним информацијама, „Аскер“ има сједиште у Сарајеву, а у њој се окупљају припадници вехабијско-селефијског покрета.

Није познато да ли имају овлаштења да воде дјецу на било какве обуке или проводе вријеме с њима, као што није познато да ли родитељи знају у какву врсту „зимског кампа“ њихова дјеца иду.

С обзиром на то, да су снимак поставили сами организатори „зимског кампа“, јасно је да своје активности уопше не крију, односно да се осјећају заштићени од власти или било каквог прогона, те да војну обуку малољетника несметано проводе.

Ostavi poruku