Krajem januara na Jutjub kanalu objavljen je snimak u kojem vehabijska organizacija „Asker“ (tur. vojnik, pripadnik vladajuće vojne elite) vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina!

Na snimku vehabije dječacima daju poduke iz islama, te ih izvode na otvoren prostor gdje imaju vježbe identične vojničkim pripremama, piše Dnevnik.ba.

Dječake glasno pitaju: „Ko smo mi?“ Nakon čega dječaci u glas odgovaraju: „Askeri“ (vojnici).

Da ne bude zabune da se radi o vojničkom uvježbavanju, pokazuje se i logo nevladinog udruženja „Askeri“, koji izgleda u obliku sablje.

Čitav program „zimskog kampa“ osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, pa fizičke pripreme na poligonu, a onda dječake uče borilačkim vještinama.

Jedino što nedostaje kompletnom treningu jeste oružje.

Ali i bez oružja, činjenica da dječake postrojavaju u vojne formacije, problematična je s više aspekata.

Prema dostupnim informacijama, „Asker“ ima sjedište u Sarajevu, a u njoj se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.

Nije poznato da li imaju ovlaštenja da vode djecu na bilo kakve obuke ili provode vrijeme s njima, kao što nije poznato da li roditelji znaju u kakvu vrstu „zimskog kampa“ njihova djeca idu.

S obzirom na to, da su snimak postavili sami organizatori „zimskog kampa“, jasno je da svoje aktivnosti uopše ne kriju, odnosno da se osjećaju zaštićeni od vlasti ili bilo kakvog progona, te da vojnu obuku maloljetnika nesmetano provode.

Ostavi poruku