Јутјуб канал „Name Explain“, који се бави тумачењем имена држава, градова, океана и познатих историјских личности, објавио је видео у коме се поставља питање због чега је Босна и Херцеговина једна земља која носи два имена.

У анимираном видеу, првенствено намијењеном онима које овај дио свијета не познају баш најбоље, али из кога и они други могу нешто да науче, каже се да „границу“ између Босне и Херцеговине представља планина Иван.

Име Босна први пут спомиње средином 10. вијека у дијелу византијског цара Константина VII Порфирогенета, и води поријекло од имена ријеке Босне. Име ријеке долази из прото индо-европског језика поријекла и потиче од коријена речи „бос“ или „богх“, са значењем – текућа вода.

Назив Херцеговина води поријекло од њемачке ријечи херзог, која означава титиулу слична војоводи, односно од њене српске верзије – херцег. Тако је, уствари, Херцеговина земља војводе – односно војводство.

Стефан Вукчић Косача прогласио се херцегом Хума и обале. Хум или Захумље је предео близу мора, у сливу ријеке Неретве, на подручју које данас дијеле Херцеговина и Хрватска.

Послије периода под отоманском владавином и као саставни дио Југославије, БиХ је 1992. године прогласила независност. Име је, међутим, остало исто. Није промијењено у нешто као на примјер „Босговина“, како аутор видеа наводи у шали, већ и даље садржи два имена, односно географска појма – Босна и Херцеговина.

Осим БиХ, двије ријечи у имену имају и државе: Антигва и Барбуда, Сент Китс и Невис, Сент Винсент и Гренадини, Сао Томе и Принсипе и Тринидад и Тобаго.

Ostavi poruku