U Drakuliću kod Banjaluke danas je obilježeno 76 godina od stradanja Srba u ovom mjestu od ustaškog zločina, kao i u Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac 1942. godine.

Obilježavanje je počelo svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, a nakon liturgije služen je parastos ubijenim Srbima kod Spomen-kosturnice. Zvaničnici Republike Srpske položili su vijence.

Ustaše su 7. februara 1942. godine za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete. Pokolj je organizovao Viktor Gutić, ustaški komandant za takozvanu Hrvatsku Krajinu, a predvodio ga je fra Miroslav Majstorović Filipović, župnik banjalučkog samostana Petrićevac.

Pomenu u Drakuliću prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-indalidske zaštite Milenko Savanović, te delegacija NSRS, predvođena potpredsjednikom parlamenta Nenadom Stevandićem, u kojoj su poslanici Dragoljub Davidović, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Nedeljko Milaković.

Predsjednik Srpske je pozvao Hrvatsku, prilikom odavanja počasti srpskim žrtvama u Drakuliću, da prizna genocid koji je počinjen nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je istakao da je Drakulić samo jedno od mjesta na kojima su ubijani Srbi i dodao da su za te zločine pored NDH krive i komunističke vlasti zbog svog odnosa prema zločinima NDH. Dodik je dodao da je Republika Srpska stabilna i mirna i da može obezbijediti miran san svim građanima.

 

Ostavi poruku