У Дракулићу код Бањалуке данас је обиљежено 76 година од страдања Срба у овом мјесту од усташког злочина, као и у Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац 1942. године.

Обиљежавање је почело светом архијерејском литургијом у храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, а након литургије служен је парастос убијеним Србима код Спомен-костурнице. Званичници Републике Српске положили су вијенце.

Усташе су 7. фебруара 1942. године за само један дан убиле 2.370 српских цивила, међу којима је било 551 дијете. Покољ је организовао Виктор Гутић, усташки командант за такозвану Хрватску Крајину, а предводио га је фра Мирослав Мајсторовић Филиповић, жупник бањалучког самостана Петрићевац.

Помену у Дракулићу присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-индалидске заштите Миленко Савановић, те делегација НСРС, предвођена потпредсједником парламента Ненадом Стевандићем, у којој су посланици Драгољуб Давидовић, Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Недељко Милаковић.

Предсједник Српске је позвао Хрватску, приликом одавања почасти српским жртвама у Дракулићу, да призна геноцид који је почињен над Србима у Другом свјетском рату.

Додик је истакао да је Дракулић само једно од мјеста на којима су убијани Срби и додао да су за те злочине поред НДХ криве и комунистичке власти због свог односа према злочинима НДХ. Додик је додао да је Република Српска стабилна и мирна и да може обезбиједити миран сан свим грађанима.

 

Ostavi poruku