Jedan od autora deklaracije o srpskom narodu Sima Avramović izjavio je da je ovaj dokument napisan i da će biti predstavljen na Sretenje, a predviđa da Srbija i Republika Srpska formiraju zajedničko tijelo koje će brinuti o ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, prije svega Srba u BiH.

Avramović, koji je dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, precizirao je da je u deklaraciji akcenat stavljen na njegovanje srpskog jezika i ćirilice, kulture, istorije i istorijskog nasljeđa.

– U osnovi, bavimo se pitanjem mehanizma praćenja ostvarivanja ljudskih prava i sloboda i očuvanja nacionalnog identiteta – rekao je Avramović za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, deklaracija će formalno biti aneks Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Republike Srpske koji bi bio pravno obavezujući, a ne spisak lijepih želja.

Ideja o deklaraciji Srbije i Srpske nastala je na sastanku predsjednika Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz regiona, održanom 4. avgusta prošle godine.

Kada je riječ o Kosmetu i unutrašnjem dijalogu, Avramović je rekao da je Kosovo i Metohija trajni problem Srbije koji neće biti lako riješen, te da „politika malih koraka“ donosi ozbiljne izglede i uspjeh.

On je naveo da je jedan od njih restauracija crkvene imovine, osnaživanje enklava i manastira po modelu Svete Gore.

– Srpske svetinje na Kosmetu su, sa Svetom Gorom, Jerusalimom, Mekom i Vatikanom peto sveto mjesto koje je prepoznala evropska javnost. Model zaštite podrazumijeva da je imovina neprikosnovena, da se pokreću gazdinstva u okviru naših manastrskih posjeda – objasnio je Avramović.

Kada je riječ o eventualnom referendumu o pitanju Kosova i Metohije, Avramović je rekao da se mora znati kako „narod diše“, te podsjetio da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio svjetskim liderima da će kosovsko pitanje na kraju doći na referendum.

Ostavi poruku