Један од аутора декларације о српском народу Сима Аврамовић изјавио је да је овај документ написан и да ће бити представљен на Сретење, а предвиђа да Србија и Република Српска формирају заједничко тијело које ће бринути о остваривању основних људских права, прије свега Срба у БиХ.

Аврамовић, који је декан Правног факултета у Београду, прецизирао је да је у декларацији акценат стављен на његовање српског језика и ћирилице, културе, историје и историјског насљеђа.

– У основи, бавимо се питањем механизма праћења остваривања људских права и слобода и очувања националног идентитета – рекао је Аврамовић за Вечерње новости.

Према његовим ријечима, декларација ће формално бити анекс Споразума о специјалним везама Србије и Републике Српске који би био правно обавезујући, а не списак лијепих жеља.

Идеја о декларацији Србије и Српске настала је на састанку предсједника Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића са представницима Срба из региона, одржаном 4. августа прошле године.

Када је ријеч о Космету и унутрашњем дијалогу, Аврамовић је рекао да је Косово и Метохија трајни проблем Србије који неће бити лако ријешен, те да „политика малих корака“ доноси озбиљне изгледе и успјех.

Он је навео да је један од њих рестаурација црквене имовине, оснаживање енклава и манастира по моделу Свете Горе.

– Српске светиње на Космету су, са Светом Гором, Јерусалимом, Меком и Ватиканом пето свето мјесто које је препознала европска јавност. Модел заштите подразумијева да је имовина неприкосновена, да се покрећу газдинства у оквиру наших манастрских посједа – објаснио је Аврамовић.

Када је ријеч о евентуалном референдуму о питању Косова и Метохије, Аврамовић је рекао да се мора знати како „народ дише“, те подсјетио да је и предсједник Србије Александар Вучић најавио свјетским лидерима да ће косовско питање на крају доћи на референдум.

Ostavi poruku