Захтјев за испис из држављанства БиХ само у протекле три године поднијело је 12.157 особа, подаци су Савјета министара БиХ који су достављани Представничком дому парламента БиХ.

Према овим подацима, 2015. године држављанства БиХ одрекло се 3.576 грађана, годину касније скоро хиљаду више односно 4.386, а прошле године је љихов број био нешто мањи 4.195, пише „Глас Српске“.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ и члан Заједничке парламентарне комисије за људска права Лазар Продановић рекао је да су подаци о броју људи који се исписују из држављанства БиХ алармантни и поражавајући.

Продановић каже да људи који се исписују из држављанства БиХ никада више немају намјеру да се врате у земљу.

„У посљедњих десет година демографска слика БиХ се драматично погоршала. Ако се овакав тренд настави, за 30 година БиХ ће остати без пола становништва“, истакао је Продановић.

Он сматра да одласку становништва највише доприносе бесперспективност, лоша економска ситуација и врло турбулентна безбједносна и политичка ситуација.

Продановић додаје да је очигледно да је стање за живот у БиХ далеко горе него у другим земљама бише Југославије, које су такође имале ратне сукобе, али су се окренуле будућности и развоју.

„БиХ већ годинама стагнира и назадује у сваком смислу“, рекао је Продановић.

Да би постали држављани Нјемачке, Аустрије, Словеније или неке друге земље око 75.000 људи се у протеклих 20 година одрекло пасоша БиХ, за шта су платили више од 40 милиона КМ, наводи „Глас Српске“.

За одрицање од држављанства плаћа се административна такса од 800 КМ, док су изузетак они који испис из држављанства траже да би постали држављани неке од земаља бивше Југославије, за шта такса износи 200 КМ.

1 КОМЕНТАР

Ostavi poruku