Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да није против БиХ чији је Устав заснован на Дејтонском миривном споразуму и у којој постоји договор три конститутивна народа и два ентитета, али јесте против БиХ којој странци намећу политичка рјешења, која није плод консензуса и у којој један народ одлучује у име другог народа.

„Нисам против БиХ. То није тачно. Ја сам за уставну БиХ, у којој ће постојати договор три народа и два ентитета, и у коју се неће мијешати странци и која ће се без страног мешетарења брже кретати ка ЕУ. Ја сам за мирну и стабилну БиХ, без уплитања са стране“, рекао је Додик и нагласио да је све остало што му се спочитава погрешно и нетачно.

Он каже да је за успјешну, а не за неуспјешну БиХ и наводи да у овој земљи треба створити стабилан сиистем у којем се нико неће мијешати у туђу одговорност и надлежности.

„Добре односе треба да градимо на стабилности, миру, разговору и договору“, рекао је Додик за сарајевску Фејс телевизију и наваео да администрација у БиХ, која је огромна, мора бити смањена и у ефикасној функцији јавног интереса, а не политичких фрустрација.

Он је напоменуо да прихвата само политички оквир БиХ који гарантује независност и слободу српског народа, без икаквог угњетавања или неких других притисака или политичких условљавања усмјерених против Републике Српске.

„БиХ је пропала земља уколико нема договора и политичког консензуса, то је немогућа земља у коју се уплићу странци. Таква БиХ је за Републику Српску немогућа земља“, категоричан је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да се за лош политички имиџ и бројне политичке кризе у БиХ не осјећа ни кривим, нити одговорним јер је, како је навео, безброј пута покушао да утиче на постизање консензуса међу кључним политичким факторима у БиХ, укључујући многе претходне политичке процесе и иницијативе, међу којима је најактуелније спровођење Реформске агенде.

„Република Српска је прије неколико мјесеци једина у БиХ била испунила услове из Реформске агенде, а за то је заслужан СНСД, странка на чијем сам челу. Ми нисмо власт на нивоу БиХ, већ опозиција, али имамо одговорност и добро знамо када треба подржати и заштити интересе Републике Српске“, подсјећа Додик.

Одговарајући на многобројна и директна питања уредника Фејс телевизије Сенада Хаџифејзовића, Додик је рекао да нема ништа лоше у томе што је већ око 15 година на власти, или као предсједник Владе, или као предсједник Републике Српске.

Он је поновио да ће СНСД за предстојеће опште изборе у БиХ имати кандидате за предсједника Републике Српске и српског члана Прдсједништва БиХ, као и да од бирача очекује далеко већу подршку него што су је СНСД и његови кандидати имали раније.

„Можда ћу бити предсједавајући, видјећемо, али о томе ће одлучивати органи СНСД-а. Моја странка већ сада има између 38 и 42 одсто подршке гласача“, рекао је Додик, уз потврду да ће се сигурно кандидовати на неку од појединачних функција, јер је то сасвим природно за предсједника политичке партије.

Према Додиковим ријечима, хипотетички гледано, ако буде члан Предсједништва залагаће се за Устав БиХ и земљу у којој странци немају утицај, нити могу да намећу рјешења.

„Странци никада ништа добро нису донијели народима и грађанима у БиХ, па чак ни Бошњацима. О томе је говорио и академик Мухамед Филиповић“, рекао је Додик.

Он није искључио могућност да након мандата у Предсједништву БиХ у будућем периоду поново буде предсједник Републике Српске.

Додик је напоменуо да неће да са „пријатељима“ из међународне заједнице моделира Изборни закон БиХ, јер БиХ, а посебно Републици Српској не требају никакви „трећепозивци“ из међународне заједнице који желе да кроје законе у БиХ.

Према његовим ријечима, уставна БиХ је добродошла, и то као земља без политичког насиља и утицаја странаца, без подметања, ни изнутра, нити са стране, као што је у посљедње вријеме било покушаја и инсинуација о наводним паравојним формацијама.

„Нисам упрљан и нема потребе да се перем, наравно у политичком смислу“, наглашава Додик.

СзП и Изетбеговић траже начин да спријече побједу СНСД-а

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да постоји низ спекулација да људи из Савеза за промјене и окружења предсједника СДА Бакира Изетбеговића траже варијанту да спријече његову и побједу СНСД-а на октобарским општим изборима у БиХ, пошто је прошло вријеме некадашњег високог представника Педија Ешдауна и забрана кандидовања.Додик је оцијенио да је Савез за промјене „издао Републику Српску у Сарајеву и подредио се политичким захтјевима Изетбеговића“, те да то људи у Српској знају.

„Њихова политика је издајничка и неће никада проћи код српског народа. То је озбиљан разлог зашто ћу ја имати велику подршку на изборима“, рекао је Додик вечерас за сарајевску Фејс телевизију.

Додик тврди да је прије неколико дана на састанку у Амбасади САД у БиХ разговарано о изборима и да је америчка концепција је да функционер СДС Мирко Шаровић буде кандидат за члана Предсједништва БиХ, јер има шансу пошто би добио бошњачке гласове, а да почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић буде кандидат за предсједника Српске.

Он наводи да је у Амбасади САД у БиХ одржан и састанак о томе ко ће бити главни тужилац у БиХ и да Американци имају своје кандидате.

Додик каже да дјелује као озбиљна варијанта да буде изабран неки тужилац који би покренуо истрагу против њега, не у функцији забране учешћа на изборима, него умањења изборног резултата њега и СНСД-а.

„Американци су утицали и на избор предсједника Суда БиХ и на много шта друго. Они се свакодневно петљају у избор било чега на нивоу БиХ“, нагласио је Додик.

Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, Додик је навео да Република Српска и СНСД неће одустати од директног избора члана Предсједништва БиХ из Српске, што не значи да се у Федерацији БиХ не могу договорити да тај избор буде индиректан у парламенту.

„Постоји општи консензус власти и опозиције да се бира жједанж из Српске и да је то у функцији реализације онога што се зове Европски суд и одлука у случају жСејдић-Финциж. У Српској је већ раније постигнут консензус о томе да остајемо при директном избору, али да смо спремни да разговарамо о томе да умјесто ријечи Србин буде жједанж. Многи правници су рекли да је то у реду“, рекао је Додик.

Он је навео да се поставља питање зашто би се одустајало од тога да Република Српска бира Србина. „Покушаћу да окупим све политичке факторе у Републици Српској када дође вријеме одлучивања о томе и да појачамо садашња рјешења да Српска бира Србина за члана Предсједништва БиХ“, истакао је Додик.

Додик је нагласио да неће да моделира Изборни закон са представницима међународне заједнице јер мисли да они немају шта да траже у изборном систему БиХ. „Изборни закон треба да буде власништо свих у БиХ и ако се ту уплету странци, онда ту нема БиХ“, каже Додик.

Коментаришући санкције САД, Додик, који је и предсједник Републике Српске, нагласио је да је против БиХ у којој странци могу да одређују некоме да ли може да буде кандидат за неку функцију.

„Америчке санкције могу да жразгале душуж неким мојим противницима, али практично оне не значе много. Ја их молим да ми не скидају санкције. Да ми сад скину санкције, па кажу Додик се продао?! Ја се не продајем, нити предајем. Када се предате, онда издајете идеју“, каже Додик.

Он је навео да није никада доживио да се Руси мијешају у унутрашња питања БиХ, као што то не чине ни Кинези, али да је срео многе са Запада који су то чинили.

Додик је оцијенио да би, да нема Русије, у БиХ било много више проблема због ароганције Запада који намеће рјешења.

Када је ријеч о тврдњама да у Српској наводно постоје паравојне формације, Додик је поновио да то није тачно и да Српска развија своју полицију. „Ми улажемо знатна средства у опремање и оспособљавање наше полиције, како би остварила своју уставну и законску функцију“, рекао је Додик.

До сада најбољи односи Србије и Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да су односи Српске и Србије најбољи од када постоји Република Српска и Споразум о специјалним и паралелним везама са Србијом.Додик је истакао да му је важан веома јасан став Србије и предсједника Александра Вучића да они поштују Устав и територијални интегритет БиХ, и да воле Републику Српску, те нагласио да никада није доживио никакву врсту притиска из званичног Београда.

Према његовим ријечима, Србија подржава све што се договори у оквиру БиХ на уставан начин.

„То је веома добар оквир што се нас тиче“, рекао је Додик за Фејс телевизију, одбацивши све спекулације страних дипломата и представника дијела међународне заједнице да је под великим политичким утицајем предсједника Србије и да би наводно урадио све што Вучић од њега затражи.

Додик је рекао да није човјек који би подлегао било каквом притиску, па ни од Вучића, мада, како је напоменуо, тога није ни било.

Предсједник Српске рекао је да има своју одговорност, као и Вучић и да је веома задовољан сасвим отвореним разговорима које воде.

„Сви наши договори били су рационални и разумни. Наравно да у неким питањима и нисмо сагласни, али како вријеме пролази најчешће веома брзо нађемо консензус. Ту није ријеч о ремећењу нечијих односа или наношењу политичке штете некоме, него најчешће о нашој сарадњи, односима који су у овом тренутку најбољи од када Република Српска постоји и од када постоји Споразум о специјалним и паралелним везама са Србијом“, нагласио је Додик.

Када је ријеч о изградњи ауто-путева, Додик је навео да је примарни ауто-путни правац Бањалука-Бијељина и да ће ускоро у цјелини бити завршена дионица до Добоја, те истакао да је један од приоритета и пут од Вишеграда до Источног Сарајева.

Одговарајући на питање која ће бити варијанта трасе ауто-пута Београд-Сарајево, који треба да буде грађен средствима из Турске, Додик је рекао да су далеко те турске паре и да нема осјећај да је неко спреман дати новац како се то приказује и очекује.

„Било би добро да Турска да добар кредит за градњу путева. Нисам против тога“, рекао је Додик и додао се не може забранити Федерацији БиХ да гради путеве, нити она то може да забрани Републици Српској.

Према његовим ријечима, то је ствар договора, а за Републику Српску је важна дионица од Вишеграда до Источног Сарајева.

Додик је појаснио да ће на Коридору „Пет це“, који од Сарајева иде према Сави, одобравањем средстава једне од европских банака бити грађен ауто-пут око Добоја, који би требало да буде интегрисан у овај стратешки пројекат.

Он је напоменуо да је траса на Коридору „Пет це“, која је у простору Вукосавља и даље према Шамцу и Брчком до границе са Србијом у искључивој надлежности Републике Српске.

„Ми разговарамо да изградимо те путеве са различитим партнерима и наредних мјесеци ћемо имати конципирано рјешење. Пут од Вишеграда до Источног Сарајева свакако је један од приоритета и покушаћемо управо у концепту који подразумијева везу промовисану између Сарајева и Београда да укључимо и ту трасу ауто-пута. Уколико то отпадне од кредитора из Турске, ми ћемо у складу са својим могућностима и плановима градити тај пут“, поручио је Додик.

Ostavi poruku