Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће одлучно бранити Републику Српску, те поручио бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу да не калкулише никаквим рачуницама да би могао безбједносно или политички да је угрози, те се пита са којојм војском би Изетбеговић да нападне РС, када би дошло до те екстремне ситуације.

Додик је рекао да Изетбеговић пријети ратом, а њега оптужује да угрожава безбједност.

„Шта Изетбеговић може да уради? Како да нападне Републику Српску? Шта да, рецимо, дођемо у ту екстремну ситуацију? Како би он то урадио? Са којом војском?“, упитао је Додик.

Он је навео да у Оружаним снагама БиХ има Бошњака, али да није сигуран да би сви били дио Изетбеговићеве политичке одлуке.

Додик је истакао да Српска има своју полицију која је спремна да је брани, те додао да није непознато да Република Српска јача полицију, али из жеље да се бори против тероризма.

„Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак каже да је Република Српска манифестовала силу 9. јануара. Замислите глупости?! Наравно да онда није далеко од тога да Изетбеговић каже да Додик или Српска угрожава безбједност“, изјавио је Додик вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Предсједник Српске каже да Изетбеговић напада Србију и Србе, јер је у силазној политичкој линији и напад на Србе му изгледа као добра варијанта да би вратио пољуљано повјерење.

Додик је истакао да је Изетбеговић „уљуљкан Србима издајницима“ из заједничких институција БиХ, те да вјерује онима који измишљају приче о паравојним организацијама у Српској.

„У исто вријеме под његовом ингеренцијом се у Федерацији БиХ (ФБиХ) налазе егзактне јединице које се паравојно организују. Знамо да је Изетбеговић покровитељ тога, да се многа ловачка друштва у ФБиХ припремају за брзу трансформацију за не дај Боже“, рекао је предсједник Српске.

Додик сматра да је прича о наводној упитној безбједности смишљена с намјером да буде елиминисан прије избора, односно да се не би кандидовао и био изабран.

Предсједник Српске је истакао да нико није против побољшања односа између Срба и Бошњака, али да ти односи морају бити базирани на одређеним стандардима и неупитним чињеницама.

„Република Српска је неупитна. Никакав разговор са Бошњацима или било ким не може да се деси уколико је захтјев умањење снаге Српске. Само можемо разговарати о јачању снаге Републике Српске“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је за Српску прихватљива БиХ онаква каква је написана у Дејтонском споразуму, односно да је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а не онаква каквом је види Изетбеговић и дио међународне заједнице.

„Наша политика је политика ревизије свих наметнутих одлука високог представника да би се довели у позицију да три народа и два ентитета разговарају у БиХ. Свако друго наметање, очекивања, посебно његове будалаштине у вези са пријетњом ратом су доказ човјека који нема никакво рјешење“, истакао је Додик.

Он је поновио да се о правима Српске не дискутује, да она нису за трговину и да се о томе не може отворити ниједна дискусија ни панел у свијету у којем би Република Српска учествовала и дала легитимитет.

Коментаришући данашњи састанак са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик је рекао да Српска има снажно повјерење у Вучића.

„Постоји проблем учешћа Изетбеговића на састанку у Истнбулу, јер није могао да учествује у име Предсједништва и БиХ. Ако је био у име бошњачких политичара, то је у реду“, нагласио је Додик.

Он је нагласио да је Изетбеговић највећа кочница када је ријеч о питању границе између БиХ и Србије, док су и српски и хрватски члан Предсједништва за рјешавање тог питања.

„Ми из Републике Српске смо рекли своје, али постоји њихова неразумна, необјективна опструкција која је увијек присутна када се нешто тиче Срба“, истакао је Додик.

Он је навео да је са Вучићем разговарао и о ставу Изетбеговића да брза цеста према Београду иде преко Тузле, те нагласио да Српска не може спријечити да се у ФБиХ гради куда Изетбеговић жели, али да Српска има своје приоритете.

„Оно што ће се градити кроз Српску свакако ће бити пут од Вишеграда до Пала и наш приоритет је та дионица у оквиру пројекта спајања са Београдом“, рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да Српска има свој став, али да се то питање искомпликовало јер Изетбеговић и његови сарадници сматрају да оно што они мисле јесте мишљење у име БиХ.

Срби да бирају Србе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће покренути иницијативу за редефинисање става у вези са измјенама Изборног закона БиХ, односно да буде задржана садашња одреба Устава БиХ да Република Српска бира Србина за члана Предсједништва БиХ.

Додик је појаснио да је став Српске након одлуке Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци“ био да Српска бира непосредно једног члана Предсједништва, без националне одреднице.

Он је нагласио да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа „и да то треба да се одрази“, те да не оспорава да би и осталим народима требало омогућити да буду бирани.

„Покушаћу да окупим друге политичке партије из Републике Српске и да се вратимо на садашње уставно одређење и не мрдамо са те позиције“, рекао је Додик вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Коментаришући боравак чланова Предсједништва БиХ у Бриселу на позив предсједника Европске народне странке Жозефа Дола, с намјером проналажења рјешења у вези са изборним законодавством, Додик је навео да Предсједништво није надлежно за то питање и да је ријеч о одласку без икаквог резултата.

„Судбина Изборног закона се рјешава унутрашњим дијалогом и није могуће очекивати да то буде наметнуто“, истакао је Додик.

Он је нагласио да Предсједништво БиХ није мјесто у којем се доносе такве одлуке, те да појединци из Европе и Брисела могу да живе у илузији.

Додик каже да ставови српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића не могу обавезати СНСД, као што ни СДП у ФБиХ не могу обавезати ставови бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Он је оцијенио да су чланови Предсједништва БиХ отишли у Брисел да „поднесу извјештај о томе шта су урадили – а нису урадили ништа“.

„То је једна лажна представа из Европе о томе да је Предсједништво БиХ неко мјесто одлуке. Раније су измислили причу о Реформској агенди, коју су промовисали преко Предсједништва, а онда управо заједничке институције не спроводе ту агенду“, каже Додик и истиче да Предсједништво БиХ није никаква институционална снага, без обзира на нечија увјерења у супротно.

Ostavi poruku