Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić za porodični poslovni prostor od Republičke geodetske uprave mjesečno ubire 9. 600 maraka.

To znači da će za četiri godine, na koliko je sklopljen ugovor o izdavanju 469 kvadrata, naplatiti skoro pola miliona. Iz porodice Mićić nemaju komentar. U RUGIP-u kažu da je sve u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Mićić nije želio pred našu kameru, a u RUGIP-u navode da su ugovor o zakupu prostora zaključili 2015. sa Mićom, Milom i Pantelijom Mićić, i to na četiri godine.

Prostor je u neposrednoj blizini Gruntovnice, što je, kažu, presudilo prilikom izbora.

– Među ponuđačima naravno da smo izabrali onaj prostor koji se upravo naslanja na već iznajmljeni porostor, tako da nam je to bila najpovoljnija odluka u skladu sa potrebama ove uprave, navodi Bosiljka Predragović, direktorka Republičke uprave.

Izbor Mićićevog porodičnog prostora bio je razlog da jedan od ponuđača – Vojin Mitrović, vlasnik “Oktan prometa“, pokrene upravni spor protiv RUGIP-a.

Njegov pravni zastupnik tvrdi da je u postupku odabira bilo manjkavosti, što u Republičkoj upravi demantuju.

– U uslovima konkursa tražio se adekvatan broj parking mjesta, a prostor koji je nudio gospodin Mićić i prostor koji sad koristi Geodetska uprava nema nijedno parking mjesto. Bilo je malo smiješno i bizarno obrazloženje Geodetske uprave da je Oktan promet ponudio veći prostor nego što su oni tražili. Oni su mogli da uzmu onoliko koliko je njima trebalo, kaže Savo Bojanović, pravni zastupnik “Oktan prometa“ Bijeljina.

– Mi smo dobili sudski spor, što je ustvari pokazalo da je Gedoetska uprava u skladu sa zakonom o javnim nabavkama na transparentan način i zaključila ugovor sa, evo u ovom slučaju, jednim od suvlasnika, Mićićem, dodaje Bosiljka Predragović.

Pravni zastupnik “Oktan prometa“ tvrdi i da je cijena zakupa Mićićevog prostora u drugoj gradskoj zoni nerealna. Za podrumski prostor plaća se 17 maraka po kvadratu, a za prizemlje pet maraka više. U RUGIP-u se, međutim, kažu, rukovode mišljenjem sudskog vještaka građevinske struke.

-Možemo naći kancelarijski prostor u drugoj zoni po pet maraka. Ovdje se podrum plaća 17 maraka, a Oktan promet je nudio čitav prostor po 15 maraka, ističe Bojanović.

– Uvijek je cijena jedna od presudnih stvari i zato se držimo vještačenja tog prostora, odnosno kvadrature. Republička uprava normalno da neće biti smještena izvan centra grada, pojašnjava Predragovićeva.

Predmet je stigao i do Vrhovnog suda.

Da li će postupak biti vraćen na početak biće poznato uskoro.

U RUGIP-u kažu da će, bude li obezbijeđen novac za kupovinu prostora u Bijeljini, sa Mićićima raskinuti ugovor od 9. 603 marke mjesečno.

Trenutno, zakup prostora za 23 područne jedinice Uprave, plaćaju po cijeni od 100 do 1.000 maraka.

Ostavi poruku