Градоначелник Бијељине Мићо Мићић за породични пословни простор од Републичке геодетске управе мјесечно убире 9. 600 марака.

То значи да ће за четири годинe, на колико је склопљен уговор о издавању 469 квадрата, наплатити скоро пола милиона. Из породице Мићић немају коментар. У РУГИП-у кажу да је све у складу са законом.

Градоначелник Мићић није желио пред нашу камеру, а у РУГИП-у наводе да су уговор о закупу простора закључили 2015. са Мићом, Милом и Пантелијом Мићић, и то на четири године.

Простор је у непосредној близини Грунтовнице, што је, кажу, пресудило приликом избора.

– Међу понуђачима наравно да смо изабрали онај простор који се управо наслања на већ изнајмљени поростор, тако да нам је то била најповољнија одлука у складу са потребама ове управе, наводи Босиљка Предраговић, директорка Републичке управе.

Избор Мићићевог породичног простора био је разлог да један од понуђача – Војин Митровић, власник “Октан промета“, покрене управни спор против РУГИП-а.

Његов правни заступник тврди да је у поступку одабира било мањкавости, што у Републичкој управи демантују.

– У условима конкурса тражио се адекватан број паркинг мјеста, а простор који је нудио господин Мићић и простор који сад користи Геодетска управа нема ниједно паркинг мјесто. Било је мало смијешно и бизарно образложење Геодетске управе да је Октан промет понудио већи простор него што су они тражили. Они су могли да узму онолико колико је њима требало, каже Саво Бојановић, правни заступник “Октан промета“ Бијељина.

– Ми смо добили судски спор, што је уствари показало да је Гедоетска управа у складу са законом о јавним набавкама на транспарентан начин и закључила уговор са, ево у овом случају, једним од сувласника, Мићићем, додаје Босиљка Предраговић.

Правни заступник “Октан промета“ тврди и да је цијена закупа Мићићевог простора у другој градској зони нереална. За подрумски простор плаћа се 17 марака по квадрату, а за приземље пет марака више. У РУГИП-у се, међутим, кажу, руководе мишљењем судског вјештака грађевинске струке.

-Можемо наћи канцеларијски простор у другој зони по пет марака. Овдје се подрум плаћа 17 марака, а Октан промет је нудио читав простор по 15 марака, истиче Бојановић.

– Увијек је цијена једна од пресудних ствари и зато се држимо вјештачења тог простора, односно квадратуре. Републичка управа нормално да неће бити смјештена изван центра града, појашњава Предраговићева.

Предмет је стигао и до Врховног суда.

Да ли ће поступак бити враћен на почетак биће познато ускоро.

У РУГИП-у кажу да ће, буде ли обезбијеђен новац за куповину простора у Бијељини, са Мићићима раскинути уговор од 9. 603 марке мјесечно.

Тренутно, закуп простора за 23 подручне јединице Управе, плаћају по цијени од 100 до 1.000 марака.

Ostavi poruku