U antiterorističkoj operaciji italijanskih specijalnih snaga u Komu uhapšen je Egipćanin Fajek Šebl Ahmed Sajed. Tamošnji mediji nazivaju ga veteranom džihada i navode da se borio na strani Al Kaide, u odredu El mudžahedin u BiH.

Sajed je regrutovao čitave porodice za odlazak na strana ratišta. Povezanost Egipćana bliskih Muslimanskom bratstvu potvrđuju i stručnjaci, koji ističu da je posebno primjetna njihova veza prema Italiji.

Regrutovao je pristalice za odlazak na strana ratišta, u Italiji je još poznatiji kao strani borac- Fajek Šebl Ahmed Sajed bio je mnogim islamistima karta za ulazak u Italiju. Uz sve to, izdavanje naloga za hapšenje njegovog 24-godišnjeg sina Sagea, rasvijetlilo je važan aspekt italijanskog džihadizma, piše italijanski Mondo. Zapanjujuća je, navodi se, upravo radikalizacija čitavih porodica.

„Iako su mnogi strani borci umrli i zarobljeni u Iraku ili Siriji, od hiljadu do pet hiljada stranih boraca vratilo se na naš kontinent, odnosno u Evropu. U Italiji broj povrataka je niži, negdje oko 10“, navodi Mondo.

Postoje izuzeci, ali radikalizacija je često grupna, pišu italijanski mediji. Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da je veza sa Italijom primjetna te da je tamošnja policija zaplijenila mnogo materijala o djelovanju egipatskih formacija u jedinici El mudžahid.

– Stvarni duhovni vođa odreda El Mudžahedin koji je ubijen na kraju rata 1995. Enver Šaban, je takođe nosio prezime Al Sajed. Bio je Egipćanin i bio je povezan sa Islamskim institutom u Milanu. Egipćani postoje u Sarajevu, postojao je Enver Šaban i ta italijanska veza je poznata i po trgovini oružjem. Italijani su često presretali oružje iz BiH i uglavnom su iza stajali ljudi povezani sa odredom El Mudžahedin – kaže Galijašević.

Ovaj odred je, kaže, bio i ostao temelj daljnje izgradnje terorističkih organizacija u BiH, regionu i Evropi. Oko 130 džihadista napustilo je Italiju kako bi otišli u Siriju i pridružili se teroristima, piše Mondo. U BiH, sa sirijskog ratišta, vratilo se njih 50, gdje su ’90-ih i posijali sjeme zla, kažu stručnjaci.

– Previše je naivno očekivati i vjerovati u njihovu resocijalizaciju. Više je vjerovatno da će oni nastaviti svoje djelovanje, ukoliko ih ne spriječimo u tome. Mislim da svi treba da radimo na tome, da je potrebno uvesti nove zakonske okvire i spriječiti njihov povratak i dalje djelovanje na prostoru BiH – ističe Milica Sikimić sa Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Italijanski list navodi da takva lica u pojedinim zemljama koriste rupe u zakonu, zbog čega nije lako dokazati da su pripadnici terorističkih grupa. Rezultat toga je da se većina stranih boraca bez problema vraća u Evropu, na slobodu. Reagovanje bezbjednosnih struktura u BiH na ovu činjenicu je izostalo, kaže Galijašević, podsjećajući da istraga na otkrivanju mreže finansiranja takvih boraca nikada nije pokrenuta.

Ostavi poruku