Бројне реакције изазвало је синоћње гостовање министра безбједности БиХ, Драгана Мектића, у емисији Укршетница на РТРС.

Најзвучније је одјекнула његова тврдња да дјеца из Републике Српске одлазе на војну обуку у Русију. Те наводе одмах у емисији одбацио је министар унутрашњих послова Драган Лукач, а данас и сви остали које је Мектић у емисији прозвао.

Одређени број дјеце из Републике Српске боравио је на војној обуци у Русији, и то без знања њихових родитеља, рекао је синоћ Мектић, истакавши да за то постоје и чврсти докази. А докази су, каже, видео снимак, који је објављен на појединим порталима.

Предсједник Удружења Ветерани Српске, Душко Вукотић, одговорио је да је Мектићеве тврдње лако провјерити, јер ниједан малољетник не може да напусти државу без сагласности родитеља.

Вукотић каже да се може провјерити у пасошима чланова да ли је ико био у Русији, поготово у тим камповима, тако да су те тврдње истиче он, бесмислене.

Снимак, који Мектић спомиње, не може бити доказ, јер није јасно ко се на њему налази, каже декан бањалучког Факултета безбједносних наука, Предраг Ћеранић. Иако се на снимку могу чути разговори на руском и српском језику, не постоје индиције да је ријеч о дјеци из Републике Српске, наводи Ћеранић и истиче да слични кампови, за обуку дјеце већ постоје у Федерацији, а да о томе нико не говори.

„Ево ја ћу као примјер навести Извиђачки клуб „Зелено срце“ у Изачићу, гдје се дјеца обучавају у руковању оружјем. Министар Мектић не види оно што је пред носом“, рекао је Ћеранић.

Полемика Мектића и Вукотића није завршена на овоме, јер је министар безбједности БиХ оптужио предсједника Ветерана Српске да је, свједочећи пред хашким истражиоцима, оптужио неке од официра ВРС за поједине злочине, негирајући истовремено своју одговорност.

„Ово је исказ, на 105 старана, који је Вукотић дао хашким истаржиоцима“, каже Мектић.

Вукотић одговара да би волио да објавио цијели спис, који је држао у рукама.

„Ја тврдим да нећу имати етикатеу издајника“, рекао је Вукотић.

Вукотић је спорни исказ дао 2005. године, као свједок одбране у поступку против Драгана Јокића, бившег начелника инжињерије Зворничке бригаде ВРС, оптуженог за злочине почињене на подручју Сребренице.

Драган Јокић, бивши начелник инжињерије Зворничке бригаде ВРС наводи да је Вукотић био свједок одбране, а ко је издао то се већ зна у Хашком трибуналу. Вукотић је веома частан официр и био је свједок одбране генерала ВРС.

Подсјећамо, основна тема емисије била је да ли у Српској и Федерацији постоје паравојне формације. Министар Лукач потврдио је да у Републици Српској не постоје такве формације и да грађани могу бити мирни, док је Мектић рекао да то нису ни ерсофт клубови у Федерацији, који су, како је истакао неважни у односу на исламске радикалисте.

Додао је да од њих увијек пријети одређена опасност, али да се БиХ не може сама изборити са терористичким пријетњама.

Ostavi poruku