Španija dostavila pismo u obliku „non pejpera“ pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom „stopira“ Kosovo.

Samo nedjelju dana prije usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, Španija je dovela u pitanje ne samo strategiju, već i cio proces zbog oštrog suprotstavljanja uključivanju Kosova u bilo koji proces koji ostavlja utisak da se Kosovo tretira kao država, piše Koha ditore.

U pismu u obliku „non paper“ koje je Španija dostavila pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu i koji je dnevnik obezbjedio, Španija se suprotstavlja upotrebi termina WB6, što je skraćenica sa šest zemalja Zapadnog Balkana, i ističe da „Kosovo nije deo procesa proširenja“, piše Koha ditore.

Ako se uzmu u obzir primedbe Španije, prema navodima ovog dnevnika, onda Strategija proširenja EU, umjesto podrške, još više gasi nade za povjerenje u proces proširenja EU.

„U diplomatskim krugovima se pominje da Španija misli da se suprotstavi i učešću Kosova na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji“, piše Koha.

Prema sagovornicima Kohe u Briselu, skraćenica WB6 se koristi za strategiju kako se ne bi „uznemirile“ zemlje koje nisu priznale Kosovo i u tekstu se te zemlje nazivaju partnerima EU.

Španija su suprotstavlja i korišćenju tog naziva.

Dnevnik konstatuje da je ovakav pristup Španije rezultat unutrašnjih problema s kojima se suočava i ide protiv svega što je do sada govorila o evropskim integrativnim procesima.

U „non pejperu“ Španija tvrdi da je neophodno napraviti razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za Zapadni Balkan koji je dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike (CFSP) i koja prati svoju logiku. Takođe, Španija smatra da proširenje ne treba posmatrati kao direktno sredstvo za rješavanje političkih problema u regionu Zapadnog Balkana.

„Treba da se dogodi suprotno, neophodno je da se prethodno prevazidju ovi sukobi kako bi se omogućio proces proširenja“, naveli su predstavnici Španije.

U pismu se predstavnici Kosova – koje se pominje uz fusnotu, pozivaju da unaprede ostvarivanje standarda koji su zacrtani u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, sugeriše se nastavak dijaloga između Kosova i Srbije podržan od Evropske unije, „pošto je nemoguće pronaći rješenje sukoba nametanjem unilateralnih rezultata“.

Ostavi poruku