Оружане снаге БиХ (ОС БиХ) суочене су са осипањем руководећег војног кадра јер официри масовно напуштају службу на основу захтјева за пријевремено пензионисање по изузетним условима.

На тај начин остварују максималну пензију од 2.182 КМ. У посљедње двије године пензионисало се већ око 100 официра, а прије неколико дана захтејв Министарству одбране БиХ поднијело је њих још 20, о чему ће одлуку ускоро морати донијети чланови Предсједништва БиХ.

Ријеч је о бригадирима просјечне старости од 40 до 45 година, од којих је већина војну мисију служила у иностранству, а пензионишу се по основу Закона о ОС БиХ, према којем официри са 20 радног стажа, без обзира на године старости, могу бити послани у пензију.

Када су у питање отпуштени војници ОС БиХ, који су мимо воље напустили службу са 35 година старости, њихова пензија је око 350 КМ. Међутим, и за ових 350 КМ изборили су се након што су пуне двије године тражили од БиХ и федералне власти да их не остави на улици, без примања, јер су им након што су отпуштени биле и обећане пензије. Добили су их тек након масовних протеста испред Парламента БиХ.

Ostavi poruku