Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na sastanku sa predsjednicima Srbije i Turske Aleksandrom Vučićem i Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu, nije predstavljao BiH već sebe, odnosno da je bio bošnjački član Predsjedništva.

„Predsjedništvo nije donijelo odluku da Izetbegović ide tamo. On je vjerovatno iznosio svoje lične ili stavove SDA, ali nije bilo usaglašenog stava Predsjedništva“, rekao je Ivanić za Televiziju N1.

Prema njegovim riječima, svaki razgovor je dobrodoša, pa i ovakav, ali, ako je riječ o BiH, onda treba da postoji institucionalna odgovornost, a Izetbegović nije BiH nego jedna trećina Predsjedništva.

Komentarišući dogovor sa tog sastanka o izgradnji dva putna pravca koja će povezivati Sarajevo i Beograd, Ivanić je rekao da ga zanima kako su to mislili uvesti u sistem, jer je sistem u BiH takav da entiteti odlučuju o izgradnji auto-puteva.

On smatra da će Izetbegović morati prvo razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Vladom Srpske, kao i sa Vladom Federacije BiH  u kojoj su i predstavnici HDZ-a.

„I tek kad se svi oni usaglase može se reći da ima nekog dogovora. Što se tiče lijepih riječi, to smo imali priliku slušati uvijek i sve to pada na konkretnim potezima“, smatra Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, potreba i korist BiH bila je da se postigne sporazum o granici, a njega nema zato što je jedan dio u bošnjačkoj političkoj strukturi bio protiv toga.

Govoreći o boravku članova Predsjedništva BiH u Briselu, Ivanić je pojasnio da je to sastanak sa predsjednikom Evropske narodne stranke Džozefom Dolom u funkciji stranaka, jer su Dragan Čović i Izetbegović predsjednici HDZ-a BiH i SDA, a on počasni predsjednik PDP-a.

„Sadržaj našeg razgovora je Izborni zakon, a to prije svega znači izbor Doma naroda u FBiH i izbor hrvatskog člana Predsjedništva. To su dvije dominantne teme. U tom razgovoru sam ja opušteniji jer neće biti tema koje se dotiču Republike Srpske. Pokušaću pomoći kao neko ko je neutralan iako nisam veliki optimista“, rekao je Ivanić.

On je ponovio da rješenje ovog problema mogu samo naći SDA i HDZ, jer su to dvije partije koje su bile dominantno podržane od pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda.

„Rješenje je, vjerovatno, između ta dva ekstrema. Bojim se da su to dvije pozicije koje su jako udaljene i da je teško naći neku sredinu. Ja sam pesimističan jer mislim da su razlike toliko udaljene da je u ovom trenutku vrlo teško naći šta je kompromisno rješenje“, smatra Ivanić.

Ostavi poruku