Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је вечерас да одговори на Упитник Европске комисије нису до краја усаглашени, „јер да јесу они би били и фактички и формално завршени“.

„Усаглашавање значи проћи све механизме координације, текстове усагласити, онда и превести, па опет кроз сва тијела на неки начин провући. Главнина тога је завршена, али ријеч главнина је постала наша свакодневица већ у посљедњих неколико мјесеци. Када ћемо то завршити, видјећемо“, изјавио је за БХТ1 Човић, који је и лидер ХДЗ-а БиХ.

Он истиче да због тога више није у онаквом заносу оптимизма као што је био у октобру и новембру, када су постојали сви предуслови да тај посао буде завршен до краја прошле године.

„Ријешили смо питање акциза, руралног развоја, буџете смо имали скоро усвојене, што смо и урадили, тако да је Упитник постао оптерећење, не због Брисела, јер они разумију наше односе, него због наше неспособности да за оно за шта је потребно три-четири мјесеца нама треба 13-14 мјесеци“, каже Човић.

Коментаришући сусрет предсједника Србије и Тусрке Александра Вучића и Тајипа Ердогана, те бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у Истанбулу, Човић је истакао да су разговори добри, а да је једини проблем што три члана Предсједништва БиХ немају заједнички став и нису уопште расправили питања која би потенцијално могла да буду на дневном реду тог сусрета.

„Онда се поставља питање – како је могуће да један члан Предсједништва БиХ, а чак није ни у улози предсједавајућег, иде без заједничког договора? Потребно је имати јасан став у име БиХ када разговарамо са сусједима, са пријатељима“, наглашава Човић.

Он је навео да ће о темама о којима је било ријечи у Истанбулу бити разговарано и у Бриселу између чланова Предсједништва БиХ и предсједника Европске народне странке Џозефа Дола.

„Ми у Брисел не идемо на разговор код предсједника Европске комисије /Жан-Клод/ Јункера, нити нас је он позвао, иако ће за мјесец дана доћи у БиХ. Ми идемо на позив предсједника Европске народне странке јер су сва три члана као представници ХДЗ-а, СДА и ПДП-а везани за европске народњаке. У сриједу, 31. јануара, бићемо на радној вечери заједно, а онда ћемо 1. фебруара појединачно разговарати као свака странка за себе“, појаснио је Човић.

Према његовим ријечима, кључна тема разговора требало би да буду измјене Изборног закона.

„Надам се да ћемо са Долом добити шансу да поново отворимо питања за која смо били увјерени да смо били близу рјешења. Свако од нас је написао писмо Долу и дао своје виђење изборног законодавства, проблематике и шта је рјешење. Вјерујем да ћемо у разговору са Долом покушати да се приближимо рјешењу тог проблема јер је евидентно да је остало веома мало времена“, рекао је Човић.

Ostavi poruku