Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je večeras da odgovori na Upitnik Evropske komisije nisu do kraja usaglašeni, „jer da jesu oni bi bili i faktički i formalno završeni“.

„Usaglašavanje znači proći sve mehanizme koordinacije, tekstove usaglasiti, onda i prevesti, pa opet kroz sva tijela na neki način provući. Glavnina toga je završena, ali riječ glavnina je postala naša svakodnevica već u posljednjih nekoliko mjeseci. Kada ćemo to završiti, vidjećemo“, izjavio je za BHT1 Čović, koji je i lider HDZ-a BiH.

On ističe da zbog toga više nije u onakvom zanosu optimizma kao što je bio u oktobru i novembru, kada su postojali svi preduslovi da taj posao bude završen do kraja prošle godine.

„Riješili smo pitanje akciza, ruralnog razvoja, budžete smo imali skoro usvojene, što smo i uradili, tako da je Upitnik postao opterećenje, ne zbog Brisela, jer oni razumiju naše odnose, nego zbog naše nesposobnosti da za ono za šta je potrebno tri-četiri mjeseca nama treba 13-14 mjeseci“, kaže Čović.

Komentarišući susret predsjednika Srbije i Tusrke Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana, te bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Istanbulu, Čović je istakao da su razgovori dobri, a da je jedini problem što tri člana Predsjedništva BiH nemaju zajednički stav i nisu uopšte raspravili pitanja koja bi potencijalno mogla da budu na dnevnom redu tog susreta.

„Onda se postavlja pitanje – kako je moguće da jedan član Predsjedništva BiH, a čak nije ni u ulozi predsjedavajućeg, ide bez zajedničkog dogovora? Potrebno je imati jasan stav u ime BiH kada razgovaramo sa susjedima, sa prijateljima“, naglašava Čović.

On je naveo da će o temama o kojima je bilo riječi u Istanbulu biti razgovarano i u Briselu između članova Predsjedništva BiH i predsjednika Evropske narodne stranke Džozefa Dola.

„Mi u Brisel ne idemo na razgovor kod predsjednika Evropske komisije /Žan-Klod/ Junkera, niti nas je on pozvao, iako će za mjesec dana doći u BiH. Mi idemo na poziv predsjednika Evropske narodne stranke jer su sva tri člana kao predstavnici HDZ-a, SDA i PDP-a vezani za evropske narodnjake. U srijedu, 31. januara, bićemo na radnoj večeri zajedno, a onda ćemo 1. februara pojedinačno razgovarati kao svaka stranka za sebe“, pojasnio je Čović.

Prema njegovim riječima, ključna tema razgovora trebalo bi da budu izmjene Izbornog zakona.

„Nadam se da ćemo sa Dolom dobiti šansu da ponovo otvorimo pitanja za koja smo bili uvjereni da smo bili blizu rješenja. Svako od nas je napisao pismo Dolu i dao svoje viđenje izbornog zakonodavstva, problematike i šta je rješenje. Vjerujem da ćemo u razgovoru sa Dolom pokušati da se približimo rješenju tog problema jer je evidentno da je ostalo veoma malo vremena“, rekao je Čović.

Ostavi poruku