Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, a jedino što traži od Bošnjaka to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugdje drugo u BiH osjećaju sigurno, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Istanbulu.

Poslije razgovora sa predsjednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Vučić je rekao da je zahvalan na trudu turskom predsjedniku.

„Razgovarali smo Izetbegović i ja i imali smo dovoljno vremena da razgovaramo. Ono što je za mene najvažnije to sam i rekao – Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, sve što od vas Bošnjaka tražimo to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugde drugo u BiH osećaju sigurno. Da onako kako mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet da vas molimo da imate takav odnos prema Republici Srpskoj koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH“, naglasio je Vučić, prenijeli su beogradski mediji.

On je rekao da misli da su tu stvari čiste i dodao da smatra da je svaki razgovor ljekovit.

Vučić je novinarima rekao da je razgovor sa Izetbegovićem bio dobar i otvoren, prije svega o sveukupnim odnosima Srba i Bošnjaka, kao i o odnosima u BiH, odnosima između Srbije i BiH.

Izetbegović: Rezultati sastanka u Istanbulu mogli bi biti istorijski

Rezultati sastanka bi mogli biti istorijski, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za N1 nakon sastanka u Istanbulu sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Dakle, da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug“, kazao je Izetbegović.

On je rekao da je turski predsjednik Erdoan obećao da će se iznaći način da se takva stvar uradi.

„To je ogroman projekt, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometara uradili u zadnjih desetak godina. Druga stvar, ono što je insistirao gospodin Vučić. On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom“, kazao je Izetbegović za N1.

Sastanak iza zatvorenih vrata održan je u istanbulskoj palati Mabeyn.

Ostavi poruku