Србија поштује територијални интегритет БиХ и Дејтонски споразум, а једино што тражи од Бошњака то је да се и Срби у Републици Српској и свугдје друго у БиХ осјећају сигурно, рекао је предсједник Србије Александар Вучић у Истанбулу.

Послије разговора са предсједником Турске Реџепом Таипом Ердоганом и бошњачким чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, Вучић је рекао да је захвалан на труду турском предсједнику.

„Разговарали смо Изетбеговић и ја и имали смо довољно времена да разговарамо. Оно што је за мене најважније то сам и рекао – Србија поштује територијални интегритет БиХ, Дејтонски мировни споразум, све што од вас Бошњака тражимо то је да се и Срби у Републици Српској и свугде друго у БиХ осећају сигурно. Да онако како ми не желимо да урушавамо ваш територијални интегритет да вас молимо да имате такав однос према Републици Српској која је Дејтоном створени ентитет на територији БиХ“, нагласио је Вучић, пренијели су београдски медији.

Он је рекао да мисли да су ту ствари чисте и додао да сматра да је сваки разговор љековит.

Вучић је новинарима рекао да је разговор са Изетбеговићем био добар и отворен, прије свега о свеукупним односима Срба и Бошњака, као и о односима у БиХ, односима између Србије и БиХ.

Изетбеговић: Резултати састанка у Истанбулу могли би бити историјски

Резултати састанка би могли бити историјски, изјавио је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић за Н1 након састанка у Истанбулу са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоаном и предсједником Србије Александром Вучићем.

„Дакле, да се направи аутопут или већином аутопут, комбинован са брзом цестом, који би направио круг Сарајево-Зеница-Тузла-Брчко-Бијељина-Београд, па онда на Пожегу и Вишеград назад до Сарајева. Да се потпуно заврши круг“, казао је Изетбеговић.

Он је рекао да је турски предсједник Ердоан обећао да ће се изнаћи начин да се таква ствар уради.

„То је огроман пројект, али Турска држава је велика и велико је оно што су они направили. Мислим да су хиљаде километара урадили у задњих десетак година. Друга ствар, оно што је инсистирао господин Вучић. Он је рекао да никада више Босна и Херцеговина неће имати проблема са Србијом“, казао је Изетбеговић за Н1.

Састанак иза затворених врата одржан је у истанбулској палати Мабеyн.

Ostavi poruku