Славко Грабовац из Брода један је од ријетких који је преживио стријељање, након злостављања паравојних хрватско-муслиманских јединица у Броду и регуларних снага Хрватске. Сада на њега врше притисак и траже да промијени исказ како би избјегли казну, али и промијенили карактер грађанског рата у БиХ.

Цивила Славка Грабовца су на улазу у Брод, 30. марта 1992. године засуставили Јосип Чичак, Неџад Омеровић, Дедо Одобашић, Блажан Кљајић и Анто Бритва, који му је у уста ставио пиштољ, и тако га одвезли у просторије Општине. Ту су га на свиреп начин премлаћивали и тражили од њега распоред српских одбрамбених линија, иако о томе није ништа знао.

– Скидали су ме голог, ударали столицама, газили ме ногама, а имали су и ражањ за пробадање тијела. Омеровић Неџад ми је разбијао главу од војну касу – присјећа се Грабовац стравичних дешавања.

У другој просторији премлаћивали су Здравка Черека. Вриштао је и плакао од болова, а на крају су га убили ударцима лопатом по глави, прича Грабовац. Вратили су се поново код њега и наставили тортуру и физичко злостављање. Методе мучења су, каже, већ виђене за вријеме НДХ. Четврте ноћи одводе га на степениште стадиона Полета, иза чије су ограде, с друге стране били положаји српске војске.

– Онда су сасули рафале према мени. Како су почели пуцати, ја сам се окренуо за 90 степени и одмах пао доље, и како сам пао, они нису могли видјети да ли сам убијен, пошто је нижи терен. Чим сам пао, отпузао сам у просторију зграде Полета – прича Грабовац.

Ипак, успијева да препузи стадион и домогне се слободе. Разни притисци и уцјене свједка о српском страдању показали су се и у овом случају. Неџад Омеровић, његов комшија и најгнуснији мучитељ, тражи од Грабовца да у Тужилаштву у Добоју за новац, промијени исказ.

– Омеровић ми је нудио 5.000 марака да не свједочим, али ја сам само рекао „Има Бога, нек` Бог суди“ – каже Грабовац.

У 10 логора било је утамничено око 2.000 Срба из Брода и околних општина, од тога је око 30 одсто убијених и несталих, а за 40 њих се још трага. Нико од оних који су чинили злочине или командовали досад нису одговарарали.

Ostavi poruku