Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je „ozbiljan presedan to što danas u razgovorima u Istanbulu učestvuje samo jedan član Predsjedništva BiH i to ne predsjedavajući“.

Smatra da se takvim potezima pokašava da da neka druga dimenzija.

„To je opasno za BiH, a dolazi od onih koji su uporno nastojali da se prikažu kao njeni branitelji, što radi Bakir Izetbegović, a ustvari urušava suštinu njenih institucija i njeno postojanje“, rekao je Dodik.

Komentarišući sastanak u Istanbulu predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, on je rekao da RS sa Srbijom ima odlične odnose a da se Turska „ovdje dramatično miješa dajući podršku direktno Bošnjacima“.

Navodeći da ne zna šta će biti tema sastanka u Istanbulu, tvrdi da se uvodi jedna nova praksa da se član Predsjedništva BiH ponovo pokušava da predstavi kao predstavnik BiH u ovim razgovorima.

„Koliko sam razumio iza toga ne stoji odluka Predsjedništva BiH, već odluka Izetbegovića i eventualno Erdoana. Vučić nije taj koji može da određuje format sastanak, jer je u posjeti Turskoj“, dodao je Dodik, prenosi N1.

Ostavi poruku