И када помислимо да је БиХ толико урушена да у њој за неке нове апсурде и нове облике кршења закона, више нема мјеста, пристигне неки нови деманти. Најновији стиже из Министарства за људска права БиХ и од ресорног министра Семихе Боровац! Наиме, то министарство финансира приватне тужбе против БиХ пред Судом за људска права у Стразбуру. И плаћа и тужиоце и одбрану! У конкретном случају – апеланти су повратници у насеље Которско код Добоја.

Расељени! Избјегли! И ини – сви који мислите да су Вам угрожена људска права – похрлите у бх. Министарство код миљенице СДА – Семихе Боровац! Финансираће она тужбе за заштиту тих ваших права! Још ако су тужбе усмјерене против државе БиХ, пронаћи ће вам и искусног адвоката, да заступа и Вас и Ваша права и све то “дебело“ да наплати – од “државе“ наравно!

Да водећа “заштитница“ људских права Боровац, досљедно штити права свих у БиХ, овакав проглас, употпунио би бајковити сарајевски колорит! Но није тако! “Заштитница“ Боровац бира чија ће права да штити! Овај пут изабрала је повратнике – Бошњаке у Которско код Добоја.

Наиме, њих неколицина, након што домаћем правосуђу нису доказали да им је, од стране Републике Српске, незаконито узурпирана имовина, одлучили су се да покушају пред Судом у Стразбуру. За помоћ су се обратили “заштитници“ Боровац.

А она им, 2016. године, ангажовала адвоката Недима Адемовића – баждареног да исписује апелације Стразбуру против БиХ. Да сачини апелацију, адвокату Адемовићу из буџета БиХ, платила. И све то притуснута доказима, за РТРС, у писаном одговору признала. И, наравно, умотала у плашт заштите људских права.

“У циљу да се првенствено заштите људска права повратника у нашој земљи прописана Уставом БиХ и Европском конвенцијом о људским правима, одлучено је да се ангажује адвокат у области међународног хуманитарног права са искуством заступања пред Судом у Стразбуру. За ту намјену склопљен је уговор о дјелу вриједан 3.000 КМ“ -стоји у писаном одговору.

Изостао је међутим бар одговор у покушају, на питања о законском основу ове незаконите финансијске трансакције! А и како признати да је “штитећи“ наводно Устав БиХ и Конвенције, “заштитница“ прекршила домаће законе и најгрубље злоупотријебила службени положај.

Јер, осим што, апсурдно заступајући интересе БиХ, плаћа трошкове тужбе против те исте БиХ, из исте касе плаћаће и браниоце те исте БиХ. Наиме и канцеларија агента за заступање БиХ у Стразбуру, у саставу је Министарства на чијем је челу Боровац. И све по принципима Луја 14. и његове аутократске изреке “Држава то сам ја“ односно “Министарство то је Семиха“! Јер је њен замјеник, нашим питањем о финансирању тужбе против БиХ, затечен.

-Вјерујте, први пут то чујем. Ја ћу на основу ваше информације разговарати са кабинетом министрице- изјавио је Јовић.

Није “заштитница“ преписком третирала ни одговоре о мотивима овакве незаконитости. Да ли су они скривени у чињеници – да би – уколико Суд у Стразбуру евентуално пресуди у корист апеланата – дугорочне финансијске и материјалне посљедице сносила Република Српска.

Слободан Радуљ, правни заступник Републике Српске, истиче да се поставља питање како ће се понашати агенти који од тог истог Министарства примају плату, и који су плаћени да бране државу, а с друге стране то исто Министарство финансира овакву једну тужбу.

Да ли ће уснули домаћи истражни органи можда дозволити да се из исте касе – министарске – “исплате“ и судије у Стразбуру, када апелација стигне на ред за разматрање, па да “Семихина“ финансијска шема буде “заокружена“!

Како год, ово није једино ремек дјело – “заштитнице“ људских права. “Заборављајући“ на Устав и Законе, између осталог, успјела је за мандата да успостави, готово једнонационалну управљачку структуру у Министарству – од укупно 10 помоћника и руководећих службеника у ресорима – седам је Бошњака, два Хрвата и само један Србин.

Својски се трудила да кроз сачињени, а још неусвојени уговор са Исламском заједницом у секуларној БиХ озваничи “пузајући шеријат“. И по свему, након мандата, могла би да предводи Башка поход управо у Которском, којим се симболично присјећају митске мудрости предака, од којих је војсковођа Омер Паша Латас тражио да хране гладну војску до џуме.

А они џуму, умјесто у петак, организовали у уторак. “Башка Турци, Башка Которани“, узвикнуо је наводно тада војсковођа! А сада – башка Семиха – башка закони!

Ostavi poruku