Амерички Срби упутили су писмо и званичан приједлог администрацији предсједника Доналда Трампа да се послије 100 година српска застава поново 28. јула завијори изнад Бијеле куће, пишу „Вечерње новости“.Писмо је у име Срба потписао Драган Ракоњац, оснивач и предсједник Удружења „Л.А. Сербс“ из Лос Анђелеса.

У писму се подсјећа да је прошао читав вијек од када је амерички предсједник Вудро Вилсон говорио о храбром српском народу који је заједно са савезницима побиједио у Првом свјетском рату и када се, одајући почаст Србима у Вашингтону, завијорила српска застава изнад Бијеле куће.

„Поштујући америчку и српску традицију, предлажемо да се после тачно 100 година од тог историјског догађаја српска застава поново завијори 28. јуна изнад Беле куће“, наводи се у писму.

Ракоњац каже да је историја америчких Срба нераскидиви дио историје српског народа.

„Зато нам је жеља да стварамо српску историју у САД на традицијама пријатељства и сарадње америчког и српског народа“, рекао је Ракоњац, наводећи да је пракса америчке администрације да одговара на писма и да зато очекује и одговор на овај приједлог.

Ракоњац подсјећа да је Михајло Пупин био пријатељ Вилсона, који је предложио да се ода почаст српским борцима и народу који је поднио огромну жртву у Великом рату.

„Поновним истицањем нашег националног знамења желимо да подсетимо Американце и америчке Србе на наше вековно пријатељство и овај историјски догађај“, навео је Ракоњац.

Идеја калифорнијских Срба је да у своју акцију укључе најугледније сународнике у САД, а за помоћ ће се, како најављују, обратити Бранку Терзићу, дугогодишњем пријатељу некадашњег предсједника Роналда Регана.

Амерички предсједник Вудро Вилсон је 28. јула 1918. године издао саопштење америчком народу, које је прочитано у црквама широм земље и објављено у скоро свим утицајним дневним новинама.

У поруци народу САД, Вилсон је подсјетио да се 28. јула навршава четврта годишњица од дана када је одважни српски народ, прије него што је изложен лукавом и недостојном прогону припремљеног непријатеља, објавом рата Аустроугарске био позван да брани своју земљу и своја огњишта од непријатеља ријешеног да га уништи.

Српска застава је подигнута изнад Бијеле куће као и у свим зградама јавних институција у главном граду САД.

„Тај племенити народ је одговорио. Тако чврсто и храбро одупрли су се војним снагама земље 10 пута веће по броју становништва и војној моћи“, навео је Вилсон.

Ostavi poruku