Američki Srbi uputili su pismo i zvaničan prijedlog administraciji predsjednika Donalda Trampa da se poslije 100 godina srpska zastava ponovo 28. jula zavijori iznad Bijele kuće, pišu „Večernje novosti“.Pismo je u ime Srba potpisao Dragan Rakonjac, osnivač i predsjednik Udruženja „L.A. Serbs“ iz Los Anđelesa.

U pismu se podsjeća da je prošao čitav vijek od kada je američki predsjednik Vudro Vilson govorio o hrabrom srpskom narodu koji je zajedno sa saveznicima pobijedio u Prvom svjetskom ratu i kada se, odajući počast Srbima u Vašingtonu, zavijorila srpska zastava iznad Bijele kuće.

„Poštujući američku i srpsku tradiciju, predlažemo da se posle tačno 100 godina od tog istorijskog događaja srpska zastava ponovo zavijori 28. juna iznad Bele kuće“, navodi se u pismu.

Rakonjac kaže da je istorija američkih Srba neraskidivi dio istorije srpskog naroda.

„Zato nam je želja da stvaramo srpsku istoriju u SAD na tradicijama prijateljstva i saradnje američkog i srpskog naroda“, rekao je Rakonjac, navodeći da je praksa američke administracije da odgovara na pisma i da zato očekuje i odgovor na ovaj prijedlog.

Rakonjac podsjeća da je Mihajlo Pupin bio prijatelj Vilsona, koji je predložio da se oda počast srpskim borcima i narodu koji je podnio ogromnu žrtvu u Velikom ratu.

„Ponovnim isticanjem našeg nacionalnog znamenja želimo da podsetimo Amerikance i američke Srbe na naše vekovno prijateljstvo i ovaj istorijski događaj“, naveo je Rakonjac.

Ideja kalifornijskih Srba je da u svoju akciju uključe najuglednije sunarodnike u SAD, a za pomoć će se, kako najavljuju, obratiti Branku Terziću, dugogodišnjem prijatelju nekadašnjeg predsjednika Ronalda Regana.

Američki predsjednik Vudro Vilson je 28. jula 1918. godine izdao saopštenje američkom narodu, koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama.

U poruci narodu SAD, Vilson je podsjetio da se 28. jula navršava četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, prije nego što je izložen lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja riješenog da ga uništi.

Srpska zastava je podignuta iznad Bijele kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD.

„Taj plemeniti narod je odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje 10 puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći“, naveo je Vilson.

Ostavi poruku