Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да изложба „Јасеновац – право на незаборав“ није усмјерена против Хрватске.

Како је рекао, изложба је усмјерена против усташких злочинаца и оних који би да се ти злочини забораве или оправдају, те да не разумије зашто се Хрватска противила њеном постављању у УН.

Дачић је у Њујорку рекао да је „нажалост“ требало да прође 73 године да се у Уједињеним нацијама, организацији која је настала побједом савезника над фашистичком Њемачком, организује оваква изложба.

„Ова изложба приказује истину о Холокаусту и геноциду који се одвијао у логору Јасеновац и другим логорима смрти на територији Независне државе Хрватске над Јеврејима, Србима и Ромима“, сматра Дачић.

Он каже да не разумије критике Хрватске која се противила организовању ове изложбе, јер она, према његовим ријечима, није усмјерена ни против кога „осим против злочинаца и оних који би желели да се то заборави или оправда“, а посебну захвалност упућује генералном секретару УН Антонију Гутерешу, који је одобрио одржавање изложбе.

„Овде се налазе чињенице о машини смрти и о логору смрти. Јасеновац је био једини концентрациони логор који није био под нацистичком Немачком и њиме су управљале Усташе“, рекао је Дачић и додао да је управо у Јасеновцу убијено највише људи у Европи.

Говорећи о „свирепости“ која се одвијала у Јасеновцу, Дачић је подсјетио на „србосјек“, оружје које је измишљено да би се њиме убијали Срби.

Он је Хрватској замјерио и што данас „присваја“ Николу Теслу а, према његовим ријечима, убијали су чланове и његове породице.

„Овом изложбом желимо да покажемо да је постојао режим који је имао систематски план да уништи не само Јевреје, већ и Србе који су живели на територији НДХ а тамо их је било милион и девет стотина“, указао је министар спољних послова.

Он је подсјетио и да је на улазу у Јасеновац дуго стајала табла са натписом са усташким поздравом „За дом спремни“, а да је управо то поклич под којим су Срби у Јасеновцу убијани.

„Злочини се не смеју заборавити а ми нисмо имали прилике, због државе којој смо живели, Југославије, да говоримо о злочинима који су почињени над Србија“, рекао је Дачић, додајући да се у Југославији обављала симетрија кривице, односно није се толико говорило о злочинима према Србима да се не би изазивала љутња других народа у Југославији.

„Ово није уперено ни против кога, ово није пропаганда већ изношење историјских чињеница са именима, презименима и са тачним подацима колико је људи убијено“, истакао је.

Упитан да ли би требало организовати сличну изложбу и за Сребреницу, Дачић је рекао да су те двије ствари неупоредиве и да постављање таквих питања представља релативизацију злочина који су почињени према Србима.

„Србија је увек била за истрагу злочина који су почињени у ратовима деведестих али то не може да потре бројке а овде је реч о стотинама хиљада људи у систематском геноциду и уништењу трећих становништава такозване НДХ, велике Хрватске која је била до Беогарда и која је обухватала и Сребреницу и која је била фашистичка творевина“, рекао је Дачић истичући да се то не односи на садашњу Хрватску већ на историјске чињенице.

Ostavi poruku