Direktor banjalučkog preduzeća „Agrokop eksport-import“ Ljubo Mrđen i bivši direktor i stečajni upravnik bijeljinske „Šećerane“ Bojan Mrđen i Mladen Košutić prijavljeni su tužilaštvu zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili fabriku šećera za 753.251 marku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je protiv njih podnijelo izvještaj bijeljinskom Okružnom tužilaštvu. Policija tereti Ljubu Mrđena, njegovog sina Bojana i Košutića za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i zloupotrebu službenog položaja. Oni su osumnjičeni da su nezakonito pribavili korist „Agrokopu“ od 753.251 marku i za isti iznos oštetili „Šećeranu“.

Prema nezvaničnim informacijama oni su na osnovu ugovora o asignaciji sa „Šećeranom“ i preduzećem „Merling“ iz Zrenjanina i ugovora o cesiji sa „Šećeranom“ i „Energosistemom“ iz Brčkom pribavili korist za „Agrokop“ od 721.072 marke.

– „Agrokop“ je na osnovu ugovora o asignaciji svoja dugovanja prema „Merlingu“ na osnovu uvoza robe i usluga od 649.352 KM prebacio na „Šećeranu“. „Mering“ je nakon toga tužio „Šećeranu“ tražeći naplatu potraživanja, a Košutić i rukovodstvo „Šećerane“ nisu odgovorili na tužbu. Sud je na kraju odlučio da „Šećerana“ plati taj dug – istakao je izvor blizak istrazi.

Na skoro identičan način „Agrokop“ je oštetio  „Šećeranu za dodatnih 71.720 maraka.

– „Agrokop“ je na osnovu ugovora o cesiji dug od 71.722 KM prema brčanskoj firmi prenio na „Šećeranu“. Dalji postupak i ishod bio je identičan kao i kod ugovora o asignaciji – kaže naš izvor.

„Agrokop“ je oštetio „Šećeranu“ i za 32.175 maraka.  U tom slučaju preduzeće „Elen“ iz Banjaluke je posredstvom „Agrokopa“ bilo angažovano za radove u „Šećerani“. „Agrokop“ je za te radove naplatio 107.175, a stvarni troškovi iznosili su 75.000 KM.

Ljubo Mrđen je rekao da nema komentar na istrage protiv njega.

– Neka policija radi svoj posao. Neću ništa da komentarišem – kazao je Mrđen i dodao da je i dalje na čelu „Agrokopa“ i da je ono u fazi mirovanja.

Sa njegovim sinom Bojanom nismo uspjeli stupiti u kontakt, dok Košutić nije odgovarao na naše pozive.

Proizvodnja u „Šećerani“, poslije 18 godina pauze, pokrenuta je 2010. nakon što ju je kupio Zoran Ćopić, koji je i vlasnik „Agrokopa“. Samo godinu kasnije proizvodni pogoni su stali. Razlog za to je bilo je hapšenje Ćopića koji je kasnije osuđen zbog pranja novca narko-bosa Darka Šarića putem „Šećerane“. Zajedno sa Ćopićem 2011. godine, uhapšeni su direktori njegovih preduzeća „Agrokop“ Ljubo Mrđen i „Aviorent“ Drago Nižol.

Ćopić je 2014. godine osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu je oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca za Šarića. Ćopiću je, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija „Šećerane“, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu firme „Agrokop“.

Nižol je osuđen na novčanu kaznu od 4.000 maraka, dok je Mrđen sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen na svega šest mjeseci zatvora.

Stečaj

Prijedlog za otvaranje stečaja u „Šećerani“, nakon što je 2014. prešla u vlasništvo RS, podnijela je Poreska uprava RS sredinom 2015. godine.  „Šećerana“ je Poreskoj upravi krajem 2015. dugovala više od 2,8 miliona maraka, radnicima više od šest miliona, a istu sumu potraživao je i „Agrokop“.

Do sada je propalo više pokušaja prodaje „Šećerane“, a obustavljeno je i donošenje plana restrukturiranja, jer povjerioci nemaju investitora koji će ispratiti taj posao.

Ostavi poruku