Директор бањалучког предузећа „Агрокоп експорт-импорт“ Љубо Мрђен и бивши директор и стечајни управник бијељинске „Шећеране“ Бојан Мрђен и Младен Кошутић пријављени су тужилаштву због сумње да су злоупотребама оштетили фабрику шећера за 753.251 марку.

Министарство унутрашњих послова РС је против њих поднијело извјештај бијељинском Окружном тужилаштву. Полиција терети Љубу Мрђена, његовог сина Бојана и Кошутића за злоупотребу овлашћења у привреди и злоупотребу службеног положаја. Они су осумњичени да су незаконито прибавили корист „Агрокопу“ од 753.251 марку и за исти износ оштетили „Шећерану“.

Према незваничним информацијама они су на основу уговора о асигнацији са „Шећераном“ и предузећем „Мерлинг“ из Зрењанина и уговора о цесији са „Шећераном“ и „Енергосистемом“ из Брчком прибавили корист за „Агрокоп“ од 721.072 марке.

– „Агрокоп“ је на основу уговора о асигнацији своја дуговања према „Мерлингу“ на основу увоза робе и услуга од 649.352 КМ пребацио на „Шећерану“. „Меринг“ је након тога тужио „Шећерану“ тражећи наплату потраживања, а Кошутић и руководство „Шећеране“ нису одговорили на тужбу. Суд је на крају одлучио да „Шећерана“ плати тај дуг – истакао је извор близак истрази.

На скоро идентичан начин „Агрокоп“ је оштетио  „Шећерану за додатних 71.720 марака.

– „Агрокоп“ је на основу уговора о цесији дуг од 71.722 КМ према брчанској фирми пренио на „Шећерану“. Даљи поступак и исход био је идентичан као и код уговора о асигнацији – каже наш извор.

„Агрокоп“ је оштетио „Шећерану“ и за 32.175 марака.  У том случају предузеће „Елен“ из Бањалуке је посредством „Агрокопа“ било ангажовано за радове у „Шећерани“. „Агрокоп“ је за те радове наплатио 107.175, а стварни трошкови износили су 75.000 КМ.

Љубо Мрђен је рекао да нема коментар на истраге против њега.

– Нека полиција ради свој посао. Нећу ништа да коментаришем – казао је Мрђен и додао да је и даље на челу „Агрокопа“ и да је оно у фази мировања.

Са његовим сином Бојаном нисмо успјели ступити у контакт, док Кошутић није одговарао на наше позиве.

Производња у „Шећерани“, послије 18 година паузе, покренута је 2010. након што ју је купио Зоран Ћопић, који је и власник „Агрокопа“. Само годину касније производни погони су стали. Разлог за то је било је хапшење Ћопића који је касније осуђен због прања новца нарко-боса Дарка Шарића путем „Шећеране“. Заједно са Ћопићем 2011. године, ухапшени су директори његових предузећа „Агрокоп“ Љубо Мрђен и „Авиорент“ Драго Нижол.

Ћопић је 2014. године осуђен на четири године затвора и трајно му је одузета имовина вриједна око 20 милиона марака за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца за Шарића. Ћопићу је, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција „Шећеране“, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву фирме „Агрокоп“.

Нижол је осуђен на новчану казну од 4.000 марака, док је Мрђен склопио споразум о признању кривице и осуђен на свега шест мјесеци затвора.

Стечај

Приједлог за отварање стечаја у „Шећерани“, након што је 2014. прешла у власништво РС, поднијела је Пореска управа РС средином 2015. године.  „Шећерана“ је Пореској управи крајем 2015. дуговала више од 2,8 милиона марака, радницима више од шест милиона, а исту суму потраживао је и „Агрокоп“.

До сада је пропало више покушаја продаје „Шећеране“, а обустављено је и доношење плана реструктурирања, јер повјериоци немају инвеститора који ће испратити тај посао.

Ostavi poruku