Njemački javni radio objavio je veliki prilog o društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju „koja sve više ide udesno“ i u kojoj vlada radikalni politički diskurs u kojem su „ključne riječi neprijatelj, domovina, narod i izdaja“, prenose hrvatski mediji.

„Ulazak u Evropsku uniju nije ništa promijenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja““ konstatuje se u prilogu njemačkog javnog radija.

Hrvatska je zarobljena u istoriji s kojom se odbija suočiti, a najnoviji primjer toga su bile reakcije na samoubistvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

„Premijer Andrej Plenković govorio je o dubokoj moralnoj nepravdi, ne misleći pritom na logore i stalnu paljbu po stambenim područjima, za šta je između ostaloga general osuđen. Nepravednom je premijer smatrao hašku presudu“, navodi njemački radio te napominje i da je u presudi i prvi predsjednik Franjo Tuđman naveden kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Citira se socijalni psiholog Dinka Čorkalo-Biruški iz Zagreba, koja kaže da je ključni problem što Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo „glorifikovanje i obožavanje rata“ i „narativ u kojem nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje“, a na „temelju toga se nije mogao izgraditi pozitivan identitet u javnosti“.

Govoriti o stanju u hrvatskom društvu zvuči kao citiranje iz istorije bolesti nekog duševnog bolesnika, pa ne čudi što je javni razgovor sve žešći i pun retrogradnih pojmova, navodi njemački radio.

Situacija se pogoršala nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, kada se „završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ“.

U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput „Evrope“, „demokratije“, „ekonomije“ i „izgradnje“ zvuče nestvarno, o njima se govori sa cinizmom.

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktuelni predsjednik Andrej Plenković je „zarobljenik stranačke desnice“.

„U narativu nacionalnog junaštva za Srbe je rezervisana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklarišu se kao Hrvati“, navodi radio.

Spominje se i kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović lideru Srba Miloradu Popovcu odgovorila da je sam kriv za uvrede koje doživljava. Sljedeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra taj radio, i dodaje, kako se to u dijelu naroda potiho već dogodilo, pa već postoje ““isto neonacističke teze“ o tome da u konclogoru Jasenovcu niko nije nastradao tokom Drugog svjetskog rata.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze sa politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda ne pripada naciji. Navodi se primjer smrti Slavka Goldštajna, čiji je sprovod bojkotovao čitav državni vrh, uprkos njegovim zaslugama za zemlju. Katolički teolozi su u bivšoj Jugoslaviji u svoje vrijeme smatrani za ugledne intelektualce, poštovane i u BiH i u Srbiji, a danas hrvatski katolički sveštenici drže mise za zločinca Antu Pavelića i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Jevreja. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje njemački radio.

Ostavi poruku