Њемачки јавни радио објавио је велики прилог о друштвено-политичкој ситуацији у Хрватској, коју описује као земљу „која све више иде удесно“ и у којој влада радикални политички дискурс у којем су „кључне ријечи непријатељ, домовина, народ и издаја“, преносе хрватски медији.

„Улазак у Европску унију није ништа промијенио, у земљи влада клима мржње и застрашивања““ констатује се у прилогу њемачког јавног радија.

Хрватска је заробљена у историји с којом се одбија суочити, а најновији примјер тога су биле реакције на самоубиство осуђеног ратног злочинца Слободана Праљка.

„Премијер Андреј Пленковић говорио је о дубокој моралној неправди, не мислећи притом на логоре и сталну паљбу по стамбеним подручјима, за шта је између осталога генерал осуђен. Неправедном је премијер сматрао хашку пресуду“, наводи њемачки радио те напомиње и да је у пресуди и први предсједник Фрањо Туђман наведен као учесник удруженог злочиначког подухвата.

Цитира се социјални психолог Динка Чоркало-Бирушки из Загреба, која каже да је кључни проблем што Хрватска након краја рата није наставила свој живот него је започело „глорификовање и обожавање рата“ и „наратив у којем није било мјеста за ништа више него нашу побједу, наше жртве и наше патње“, а на „темељу тога се није могао изградити позитиван идентитет у јавности“.

Говорити о стању у хрватском друштву звучи као цитирање из историје болести неког душевног болесника, па не чуди што је јавни разговор све жешћи и пун ретроградних појмова, наводи њемачки радио.

Ситуација се погоршала након уласка Хрватске у Европску унију, када се „завршила фаза опуштања и реформи коју је оркестрирала велика национална странка ХДЗ“.

У данашњој Хрватској појмови попут „Европе“, „демократије“, „економије“ и „изградње“ звуче нестварно, о њима се говори са цинизмом.

ХДЗ се описује као странка која је произвела низ великих корупцијских скандала, а њен актуелни предсједник Андреј Пленковић је „заробљеник страначке деснице“.

„У наративу националног јунаштва за Србе је резервисана улога непријатеља, осим ако одустану од свог идентитета и декларишу се као Хрвати“, наводи радио.

Спомиње се и како је предсједница Колинда Грабар-Китаровић лидеру Срба Милораду Поповцу одговорила да је сам крив за увреде које доживљава. Сљедећа фаза хрватског национализма је рехабилитација усташког режима, сматра тај радио, и додаје, како се то у дијелу народа потихо већ догодило, па већ постоје ““исто неонацистичке тезе“ о томе да у концлогору Јасеновцу нико није настрадао током Другог свјетског рата.

Тај радикални ревизионизам подржава Католичка црква у Хрватској, која нема много везе са политиком папе Фрање. Ствара се став да сваки Хрват мора бити католик, а ако није, онда не припада нацији. Наводи се примјер смрти Славка Голдштајна, чији је спровод бојкотовао читав државни врх, упркос његовим заслугама за земљу. Католички теолози су у бившој Југославији у своје вријеме сматрани за угледне интелектуалце, поштоване и у БиХ и у Србији, а данас хрватски католички свештеници држе мисе за злочинца Анту Павелића и на друштвеним мрежама радују се смрти једног Јевреја. Све то је посљедица окамењења мита о Домовинском рату, закључује њемачки радио.

Ostavi poruku