ПРЕДСЕДНИК Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да је потребно што пре уједначити коефицијенте за обрачун плата запослених у просвети и култури са осталим буџетским корисницима.

Гњатић је истакао да су Влада и Савез синдиката Српске потписали меморандум о заједничким мерама за наредни период у коме се наводи да ће доћи до уједначавања коефицијената, а у том смеру сачињен је и акциони план.

Они на томе инсистирају већ десет година, тачније од децембра 2007. године, а према акционом плану који је синдикат недавно потписао са Владом РС, до изједначавања коефицијената би требало доћи у јануару 2019.

– То је неправда коју у наредном периоду треба исправити – рекао је Гњатић.

Он је најавио да ће у наредних седам-осам дана овај синдикат преговарати о томе са министром просвете и културе и надлежним органима.

– Надамо се да ће ти преговори уродити плодом – рекао је Гњатић.

Он је најавио да ће бити преговарано и о одлуци Уставног суда Републике Српске о неуставности и незаконитости одредаба – упутстава о накнади за превоз запослених у просвети и култури.

– Тражимо да што пре почне њено провођење, као и модел да радници буду обештећени и да се ове накнаде исплаћују у пуном износу. Надамо се да ћемо и у тим преговорима доћи до добрих решења и да убудуће нико неће радити незаконите ствари – оценио је Гњатић.

Он је рекао да се средства за поменуто обештећење, али и решавање проблема уједначавања коефицијената, могу обезбедити кроз ребаланс буџета Српске, ако се то буде желело.

– Зависно од резултата преговора, органи Синдиката ће донети адекватне мере ако се нашим захтевима не удовољи. То могу бити различити облици синдикалне борбе, али за сада у први план стављамо преговоре – истакао је Гњатић.

Конференцији за новинаре у Дому синдиката присуствовали су председник Одбора синдиката образовања науке и културе регије Градишка Гога Радић и члан републичког одбора овог синдиката из регије Бањалука Драгиша Илисић.

ЗАРАДЕ

ПРЕМА речима Гњатића, професори у основном и средњем образовању у РС са високом стручном спремом имају почетне коефицијенте 9,5 и 10, док код других буџетских корисника коефицијент за високу стручну спрему почиње од 11,5, или од 12, а у правосуђу чак и 13.

Ostavi poruku