Предсједник Документационо-инфомационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изјавио је данас да су припадници Хрватске војске, прије 25 година у операцији „Масленица“ на подручју Равних Котара и Малог Алена починили и ритуална убиства Срба, која су имла страшну поруку сународницима жртава.

Штрбац, који је присуствовао парастосу жртвама служеном у Цркви Светог Марка у Београду, рекао је новинарима и да за те злочине, почињене у зони под заштитом УН, нико није одговарао иако, како је подсјетио, ратни злочини не застаријевају.

„Ритуална убиства имају поруку сународницима жртава да их чека иста судбина у блиским временима и тиме се ниподаштавају жртве једног народа“, рекао је Штрбац.

Он је напоменуо да је, према „Веритасовим“ подацима, тада убијено 348 војника и цивила, указавши да је „заправо тешко рећи ко је од њих био војник, а ко цивил“.

„То су били домаћи људи, а неко их је означава да су били војници зато што су имало неки дио униформе на себи …а у ствари су били људи који су чували своје куће и имања“, навео је Штрбац.

Он је истакао и да Срба на том подручју сада „има само у траговима“, наводећи пример Ислама Грчког гдје стотињак људи повремено дође у пријератни крај, махом љети.

„Стотињак људи се вратило, али не живе и не станују тамо …дођу само љети на Светог Илију“, рекао је Штрбац, истакавши да су се са подручја равнокоторских села људи разишли по цијелом свијету.

Штрбац је указао и на породицу Шљепица, из које су, како је навео, током првих дана напада Хрватске војске убијени отац и син.

„Преживјели су отишли у Аустралију, а недавно, када је преминула сродница која је била најстарији члан породице, по њеној жељи вратили су је на гробље у породичну гробницу, али су ту пренијели и кости мужа и сина“, рекао је Штрбац и констатовао да на том подручју више нема живих Шљепица, већ га сада чувају мртви.

Штрбац је нагласио да за злочине на подручју Равних Котара и Малог Алена нико није процесуиран иако ратни злочини не застаревају.

„Истина је да нико није процесуиран, били су неких преткривични поступци покренути и у Србији 2006. и 2007. а подаци су достављен Хрватској“, рекао је он.

Он је додао да се ту радило о сарадњи тужилаштава за ратне злочине Србије и Хрватске, али да није било резултата.

„Како тада, тако и сада никоме се у Хрватској не ради на прогону мангупа из сопствених радова, односно боље речено ратних злочинаца“, рекао је Штрбац.

Штрбац је навео је и да је 22. јануара, пре 25 година на Малом Алану побијено, па масакрирано 22 Личана, и то на 500 метара од припадника Унпрофора.

Он је рекао и да је том акцијом „руководио садашњи потпредсједник Хрватског сабора Милија Бркић“.

„Све се зна, али нико се не процесуира. Како вријеме пролази, све је мање наде …Али, можда, се трунак наде налази у томе што ратни злочини не застаријевају“, рекао је Штрбац.

У Цркви Светог Марка служен је парастос жртвама са подручја Равних Котара и Малог Алена који су прије 25 година убијени у акцији „Масленица“ коју је извела Хрватска војска.

Ostavi poruku