Naslovna Bosna i Hercegovina Odluka o brisanju preduzeća iz Bijeljine sa liste izvoznika za Rusiju

Odluka o brisanju preduzeća iz Bijeljine sa liste izvoznika za Rusiju

0

Prema navodima ruske inspekcije, preduzeće iz Bijeljine je prepakivalo jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila u Rusiju uz sertifikat, koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.

Inspektorat, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH traže od nadležnih da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne zbog propusta, a resorni ministar Stevo Mirjanić je donio odluku o brisanju preduzeća Frukt kompani iz Bijeljine sa liste izvoznika u Rusku Federaciju, jer su nekorektnim radom napravili veliku štetu domaćim proizvođačima.

Nesavesni trgovci su napravili veliku štetu onima koji žele da izvoze po povoljnim uslovima. Osim što će se izvinjavati, predstavnici BiH će morati da sprovedu istragu i kazne te koji su na međunarodnom švercu hteli da lako zarade. Na etiketi se vidi da je jabuke uvezla neka firma “Zeta” iz Bijeljine kao i to da je roba uvezena iz Poljske.

Dragoje Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske istakao je da se znalo da će ruske institucije da prate kretanje roba,

„Znaju oni i koji smo mi prinos imali 2017. godine, zato su i bile pooštrene kontrole. Međutim, zbog ličnih interesa par pojedinaca je ugrozilo našu proizvodnju“ navodi Dojčinović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da u ovom slučaju ključne greške je načinio fitosanitarni inspektor, koji je izdao sertifikat i garantovao da se radi o robi bh. porijekla.

„Konstatovano je da nije prisustvovao utovaru robe i da je sertifikat izdao na granici na prelazu u Distriktu Brčko. Mislim da je loš sistem registracije izvoznika za Rusku Federaciju i u tom slučaju je neophodno preduzeti odgovarajuće mjere“, ocijenio je Šarović.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version