Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је да ће турске снаге брзо завршити операцију у енклави сиријских Курда Африну, истакавши да је Турска решена да ту област очисти од милиције под називом Јединице за заштиту народа (ЈПГ) која ужива америчку подршку, а коју Анкара сматра терористичком групом.

Реџеп Тајип Ердоган је истакао да ЈПГ неће моћи да се ослони на подршку Вашингтона како би поразила Турску, преноси Ројтерс.

„Нема узмицања… Нисмо сами, Алах је уз нас. Уз Божју вољу, ова операција ће се убрзо окончати“, истакао је Ердоган, наводи АП.

Турски председник је, говорећи на конгресу своје владајуће партије АКП у северозападном граду Бурси, оптужио неке турске савезнике да су ЈПГ послали 2.000 авионских испорука и 5.000 камионских товара оружја.

Турска, иначе, ЈПГ сматра продужетком забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК), која води 30-годишњу побуну на претежно крдском југоистоку Турске, док САД подржавају ЈПГ у борби против Исламске државе у Сирији.

Турска војска данас је ушла у Африн, дан након што је покренула ваздушне ударе у том региону, гађајући снаге ЈПГ сиријских Курда, наводи британска агенција.

Неколико сати након што је Ердоган упозорио Курде у Турској да не протестују због турске војне операције, демонстранти су изашли на улице Анкаре и Истанбула.

Ostavi poruku