Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da će turske snage brzo završiti operaciju u enklavi sirijskih Kurda Afrinu, istakavši da je Turska rešena da tu oblast očisti od milicije pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda (JPG) koja uživa američku podršku, a koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Redžep Tajip Erdogan je istakao da JPG neće moći da se osloni na podršku Vašingtona kako bi porazila Tursku, prenosi Rojters.

„Nema uzmicanja… Nismo sami, Alah je uz nas. Uz Božju volju, ova operacija će se ubrzo okončati“, istakao je Erdogan, navodi AP.

Turski predsednik je, govoreći na kongresu svoje vladajuće partije AKP u severozapadnom gradu Bursi, optužio neke turske saveznike da su JPG poslali 2.000 avionskih isporuka i 5.000 kamionskih tovara oružja.

Turska, inače, JPG smatra produžetkom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK), koja vodi 30-godišnju pobunu na pretežno krdskom jugoistoku Turske, dok SAD podržavaju JPG u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turska vojska danas je ušla u Afrin, dan nakon što je pokrenula vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage JPG sirijskih Kurda, navodi britanska agencija.

Nekoliko sati nakon što je Erdogan upozorio Kurde u Turskoj da ne protestuju zbog turske vojne operacije, demonstranti su izašli na ulice Ankare i Istanbula.

Ostavi poruku