Više od 100.000 demonstranata se okupilo u centru Soluna protestujući protiv upotrebe riječi „Makedonija“ u bilo kakvom rješenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike. Protest protiče u mirnoj atmosferi.

Organizatori protesta tvrde da se okupilo 400.000 ljudi, dok policija nezvanično procjenjuje da se okupilo 100.000 demonstranata, prenosi AP.

U protestima, koji nisu povezani ni sa jednom političkom partijom, učestvuju sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz sjeverne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Dok su sa zvučnika glasno svirale pjesme legendarnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, demonstranti su uzvikivali slogane „Grčka – Grčka – Makedonija“, „Nema duplog imena, nema više izdaje“, „Makedonija je Grčka“, naveo je portal greekreporter.com.

„Postoji samo jedna Makedonija i ona je grčka“, poručuju protestne grupe na video-snimcima objavljenim na internetu.

Protest protiče u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante.

Organizatori su prethodno naveli da očekuju desetine hiljade ljudi na današnjim protestima u Solunu, dok je u sjevernoj Grčkoj planirano još skupova.

Ovonedjeljni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu donijeli konkretne rezultate.

Ipak, neki prijedlozi vezani za ime su izneti na pregovarački sto, navode lokalni mediji.

U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel, Nimic je otkrio da je njegov predlog rješenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

Prošlonedjeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se riječ „Makedonija“ upotrebi ni u jednom rješenju, navodi Rojters.

Ostavi poruku