Више од 100.000 демонстраната се окупило у центру Солуна протестујући против употребе ријечи „Македонија“ у било каквом рјешењу спора између Атине и Скопља због имена бивше југословенске републике. Протест протиче у мирној атмосфери.

Организатори протеста тврде да се окупило 400.000 људи, док полиција незванично процјењује да се окупило 100.000 демонстраната, преноси АП.

У протестима, који нису повезани ни са једном политичком партијом, учествују свештеници, чланови македонских синдиката из сјеверне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери.

Док су са звучника гласно свирале пјесме легендарног грчког композитора Микиса Теодоракиса, демонстранти су узвикивали слогане „Грчка – Грчка – Македонија“, „Нема дуплог имена, нема више издаје“, „Македонија је Грчка“, навео је портал greekreporter.com.

„Постоји само једна Македонија и она је грчка“, поручују протестне групе на видео-снимцима објављеним на интернету.

Протест протиче у мирној атмосфери, са неколико чарки које су се догодиле између демонстраната и анархиста обучених у црно који су покушали да се убаце међу демонстранте.

Организатори су претходно навели да очекују десетине хиљаде људи на данашњим протестима у Солуну, док је у сјеверној Грчкој планирано још скупова.

Овонедјељни преговори између главних преговарача Грчке и Македоније, под посредовањем дипломате УН Метјуа Нимица, нису донијели конкретне резултате.

Ипак, неки приједлози везани за име су изнети на преговарачки сто, наводе локални медији.

У интервјуу за македонску телевизију Сител, Нимиц је открио да је његов предлог рјешења достављен властима Грчке и Македоније и да је написан на четири странице.

Прошлонедјељна анкета показала је да већина Грка не жели да се ријеч „Македонија“ употреби ни у једном рјешењу, наводи Ројтерс.

Ostavi poruku