Председник грчке владе Алексис Ципрас изјавио је да „македонска нација никада није постојала“.

Ципрас је у интервјуу за грчки лист Етнос говорио о питањима везаним за назив суседне државе и које би име било прихватљиво, као и о питању иредентизма, преноси МИА.

Цео интервју биће објављен сутра.

Посредник у разговорима о новом имену Македоније Метју Нимец не жели да открива које је предлоге за решење тог вишегодишњег спора понудио двема странама, али истиче да ниједан не угрожава идентитет земље, напротив.

У интервјуу за македонску ТВ Сител Нимец једино открива да је његов предлог решења достављен властима Грчке и Македоније и да је написан на четири странице.

И македонски медији објавили пет предлога за име

Иако Нимец није желео да открива који су предлози утврђени, македонски медији потврђују раније писање грчке штампе да је у питању пет предлога.

Порталалб.мк наводи да је реч о следећим предлозима: Република Македонија, Република Северна Македонија, Република Горња Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија Скопље.

Подсећа се да питање имена блокира Македонију на путу ка чланству у ЕУ и НАТО-у, те додаје да се чини да је решење тог питања веома близу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је током боравка у Скопљу у четвртак дефинитивно искључио могућност прикључења Македоније тој Алијанси пре решења проблема са именом.

Нимец је раније рекао да је оптимиста и да је сада најбоље време за решење вишегодишњег спора између Грчке и Македоније.

С друге стране, македонски премијер Зоран Заев је рекао да ће о сваком усвојеном предлогу грађани Македоније одлучивати на референдуму.

Заев је потврдио да ће са својим грчким колегом састати 24. јануара у Давосу.

Ostavi poruku