Predsednik grčke vlade Aleksis Cipras izjavio je da „makedonska nacija nikada nije postojala“.

Cipras je u intervjuu za grčki list Etnos govorio o pitanjima vezanim za naziv susedne države i koje bi ime bilo prihvatljivo, kao i o pitanju iredentizma, prenosi MIA.

Ceo intervju biće objavljen sutra.

Posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije Metju Nimec ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet zemlje, naprotiv.

U intervjuu za makedonsku TV Sitel Nimec jedino otkriva da je njegov predlog rešenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

I makedonski mediji objavili pet predloga za ime

Iako Nimec nije želeo da otkriva koji su predlozi utvrđeni, makedonski mediji potvrđuju ranije pisanje grčke štampe da je u pitanju pet predloga.

Portalalb.mk navodi da je reč o sledećim predlozima: Republika Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Podseća se da pitanje imena blokira Makedoniju na putu ka članstvu u EU i NATO-u, te dodaje da se čini da je rešenje tog pitanja veoma blizu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom boravka u Skoplju u četvrtak definitivno isključio mogućnost priključenja Makedonije toj Alijansi pre rešenja problema sa imenom.

Nimec je ranije rekao da je optimista i da je sada najbolje vreme za rešenje višegodišnjeg spora između Grčke i Makedonije.

S druge strane, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da će o svakom usvojenom predlogu građani Makedonije odlučivati na referendumu.

Zaev je potvrdio da će sa svojim grčkim kolegom sastati 24. januara u Davosu.

Ostavi poruku