Председник Македоније Ђорђе Иванов одбио је да потпише закон о језицима, којим албански, практично, постаје други званични језик у тој земљи, јављају скопски медији. Иванов је, образлажући одлуку, рекао да се закон коси са Уставом. Тај акт ће се поново наћи пред посланицима Собрања.

„Уместo у духу дијалога и заједничког живота у циљу изградње мултиетничког друштва путем праведних и општеприхваћених закона, донели смо неправедан и репресиван закон који фаворизује албански језик“, рекао је Иванов образлажући одлуку да закон о језицима врати у Собрање.

Иванов је, такође, навео да је спровођење тог закона прескупо, као и да постоји опасност да се отвори питање промене Устава и угрози територијални интегритет и суверенитет Македоније.

„Позивам посланике у Собрању да пажљиво проуче моје замерке“, рекао је Иванов.

Собрање је пре недељу дана, са 69 гласова „за“, потврдило закон о употреби албанског као другог званичног језика, што је био један од кључних захтева албанских политичких странака у Македонији.

Суштински, македонски парламент је тим актом „проширио“ је употребу албанског језика у Македонији на читаву територију државе и све институције, пошто је претходно употреба албанског језика била ограничена на локалну самоуправу.

Ниједан од посланика није гласао против тог закона, али у скупштинској сали нису били присутни посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, који седнице парламента бојкотују због хапшења неколицине званичнике те странке.

ВМРО-ДПМНЕ је одмах оштро протестовао, тврдећи да је нови закон „противуставан“, као и да „продубљује разлике у друштву на штету хомогенизације македонске заједнице“.

Пошто је Иванов одбацио тај закон, читава процедура се враћа у Собрање и за његово усвајање ће бити потребна двотрећинска подршка посланика, укључујући и известан број гласова ВМРО-ДПМНЕ.

Ostavi poruku