Američki Stejt department upozorio je državljane SAD da budu oprezni prilikom putovanja u BiH zbog opasnosti od terorizma i mina.

U tekstu u kojem je upozorenje podignuto na drugi nivo od maksimalno četiri navodi se da „terorističke grupe i dalje kuju zavjere o mogućim napadima u BiH“.

Stejt department napominje da „teroristi mogu da napadnu uz malo ili nikakvo upozorenje turističke lokacije, saobraćajne centre, pijace/trgovačke centre, lokalne objekte, hotele, klubove, restorane, vjerske objekte, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i ostala javna mjesta“.

„Minska polja i mine postoje širom BiH. Iako su sumnjive opasne oblasti obično jasno označene, nekoliko ljudi pogine ili bude povrijeđeno svake godine“, navodi se u upozorenju američkim putnicima.

Državljanima SAD se sugeriše da prilikom putovanja u BiH vode računa o okolini na turističkim lokacijama sa mnogo ljudi, da prate lokalne medije i prilagođavaju svoje planove novim informacijama.

Amerikanci su pozvani da prate oglašavanje Stejt departmenta na Facebooku i Twitteru i da uvijek imaju plan za vanredne situacije.

Ostavi poruku