У Скеланима је обиљежено 25 година од страдања 69 мјештана убијених 16. јануара 1993. године. Парастос код Централног споменика служен је за убијене тога дана, али и за свих 305 жртава које су у Скеланима страдале током одбрамбено-отаџбинског рата.

Припадници 28. дивизије тзв. Армије РБиХ у Скеланима нису имали милости, убијали су редом. Убијено је за неколико сати 69 становника, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима су и дјеца. Рањено је 165 мјештана, а од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким затворима.

На дринском мосту је, према свједочењима преживјелих, тога дана убијено највише цивила, који су покушали да побјегну у Србију.

Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 11 година. Са мајком Милицом покушали су побјећи у Бајину Башту, али су код граничног моста погођени мецима.

Република Српска, њени представници и српски народ никада неће престати трагати за истином и тражити одговорност за српске жртве – поручено је данас у Скеланима.

– Морамо се борити, боримо се свих ових 25 година и борићемо се за Републику Српску – истиче Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

Министар рада и борачко-ивалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да се у Скеланима обиљежава страдање невиних цивила, дјеце, стараца, жена и свих који су најмање криви.

– Нажалост, свједоци смо да су злочинци, на челу са Насером Орићем, на слободи а треба да одговарају за ова злодјела – рекао је Савановић.

Годишњица страдања српског народа у Сребреници данас је обиљежена и у селима Ћосићи и Калиманићи.

Ostavi poruku