Насловна Свијет САД купују руски гас, а ЕУ – не смије?

САД купују руски гас, а ЕУ – не смије?

0

Фирме из САД заправо хоће да потисну Русију са европског тржишта земног гаса, пише данас Радио Деутсцхе Њелле, констатујући да се сада сазнаје да је руски течни гас директно испоручен у Сједињеним Државама и запитавши се „како то може?“.

Русија је главни свјетски извозник земног гаса. Москва је деценијама била зависна од гасовода који су са сјевера земље или из Сибира спроводили гас у Западну Европу. Њима се у пословању још увијек служи прије свега Гаспром. Но, у томе увијек учествује више земаља па се јављају спорови, наводи Дојче веле у анализи.

Кремљ покушава да смањи ту зависност и сада посебно полаже на течни гас. Ту се посебно ангажује други по величини произвођач гаса Новатек, који како се наводи у тексту, већ годинама експлоатише гас на полуострву Јамалу.

Удио Новатека у пројекту Јамал ЛНГ је, како се прецизира, 60 одсто, а у томе учествују и француски концерн Тотал и кинески инвеститори.

„Ових дана се у ударним вијестима пише о томе да је руски течни гас преко једног француског препродавца први пут извезен у САД. Баш у САД! Вашингтон чини све како би отежао извоз руског гаса у Европу. И сада сам купује руски гас?“.

Та околност, међутим, није толико спектакуларна колико на први поглед изгледа, оцјењује Дојче веле, и напомиње да је чињеница да је талас хладноће у САД накратко довео до повећања цијена енергије.

Због налета хладног времена, Америци је одједном потребан течни гас па га купује на свјетском тржишту.

„У томе нема ничег политичког“, објашњава Свјатослав Бик из московског труста мозгова Аналитички центар за владу Руске Федерације.

За Русију и друге земље је у правилу тешко да извозе у САД.

„Цијене су тамо ниске јер Американци и сами имају довољно гаса“, каже Бик.

Могуће је да ће Американци и убудуће да увезу понеки танкер руског гаса. Али, увијек ће се радити о сразмјерно малим количинама, сматрају експерти у Москви.

„Много је интересантније како се пословање са енергијом променило у читавом свијету: док је транспорт гаса кроз гасоводе увијек био регионалног карактера, танкери са течним гасом су се побринули да се тај посао све више глобализује. Конкуренција је све оштрија. То је добро за потрошаче, јер тако цијене остају ниске“, закључује њемачки Радио Дојче веле.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version