Distrikt Brčko povodom 9. januara Dana Republike organizovao je svečani prijem. Domaćin je bio predsjednik, Milorad Dodik, koji je poručio da je Dan Republike Srpske manifestacija srpskog jedinstva.

Obilježavanju Dana Republike Srpske, osim predsjednika Dodika prisustvovali su i predstavnici Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske. Srpski predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Distirktu, koji su poručili da je Republika Srpska jedini garant postojanja Srba na ovim prostorima, jer tamo gdje nje nema, nema ni Srba.

Obilježvanju Dana Republike Srpske u Brčkom, prethodilo je polaganje vijenaca na „Spomenik srpskim braniocima Brčkog“, koji su ugradili svoj život u temelje Srpske.

Vijence su položile i delegacije Narodne skupštine, kao i devet ministara Srpske, te brojne delegacije iz distrikta.

Svečanost povodom Dana Republike 9. januara nastavljena je u brčanskom hotelu „Jelena“, kojoj prisustvuje više stotina zvanica, predstavnika političkog, vjerskog, privrednog, kulturnog i javnog života distrikta Brčko i Republike Srpske.

Dodik: 9. januar – manifestacija srpskog jedinstva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Brčkom da je slava i Dan Republike – 9. januar prilika za okupljanje i jedinstvo koje se i pokazalo nizom održanih manifestacija, kao što je i današnja proslava praznika u distriktu.“Ova okupljanja i manifestacije jedinstva daju nam snagu i volju da u slobodi gradimo bolji život. Moramo ostati privrženi Republici Srpskoj, moramo je jačati i čuvati, kao i razvijati našu svijest o njenom značaju“, rekao je Dodik na svečanosti u hotelu „Jelena“ gdje je bio domaćin proslave Dana Republike 9. januara u Brčkom.

On je podsjetio da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta koje su razni međunarodni faktori pokušali udaljiti od Srpske, ističući značaj prisustva Republike Srpske u ovoj specifičnoj lokalnoj zajednici koja je od strateškog značaja za Srpsku.

Govoreći o situaciju i BiH u kojoj političko Sarajevo i dalje osporava Republiku Srpsku i njen praznik, Dodik je rekao da Srbi nemaju izražen patriotizam za BiH, nego je taj osjećaj vijekovima vezan za Srbiju.

„BiH je Srbima samo sinonim za stadanje i ovakva BiH dorađena međunarodnim intervencionizmom definitivno nije dobro mjesto ni za Srbe, ni za Hrvate“, ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je i iz Brčkog poručio da Dan Republike nije uperen protiv bilo koga i da u Srpskoj nikome nije zabranjeno da iznosi stavove i uživa demokratska prava.

Srbi doživljavaju Srpsku kao državu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na proslavi Dana Republike u Brčkom da Srpska slavi 9. januara kao dan državnosti i da od toga neće odustati.“Mi Republiku nismo dobili ni na kakvom sudu, ni na kakvom forumu, mi smo Republiku Srpsku izborili kao naš vid borbe za slobodu, svjesni da uvijek kada imamo državu imamo i slobodu“, rekao je Dodik novinarima nakon svečanosti u brčanskom hotelu „Jelena“.

On je istakao da srpski narod doživljava Republiku Srpsku kao državu.
„Nekima to smeta, ali Republika Srpska ima teritoriju, stanovništvo, vlast, kao i volju ovog naroda da ima Republiku. Šta više treba od toga?“, upitao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je da Republika Srpska svojim postojanjem nikoga ne vrijeđa i da je dio istorijskih procesa na ovim prostorima u kojima su neki ranije ostvarivali svoje intrese, a neki, možda, sad.

„Volio bih da nikada nije bilo rata u BiH i da niko nije stradao, ali za slobodu Republike Srpske dalo je život 30.000 ljudi. I zbog toga, ne smijemo da prestanemo da postojimo, jer bi to značilo da njihovi životi nisu vrijedili“, poručio je Dodik.

On je naveo da žali za svakim izgubljenim životom na bilo kojoj strani, ali da je situacija u BiH takva da svaki narod poštuje samo svoje žrtve i ne osvrće se na druge.

„Žalim za bilo kojom žrtvom, bilo gdje“, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je rezultat raspada bivše Jugoslavije i nastala je prije oružanih sukoba, nekoliko mjeseci gradila svoje institucije, donijela Ustav i uspostavila svoju Vladu i Narodnu skupštinu.

„Formiranje Republike Srpske nije bio razlog za otpočinjanje rata jer je počeo kasnije i neki su ga drugi željeli, a ne Srbi“, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike pozvao je sve na miran život, poručivši da Srpsku niko ne može da ukine nikakvim odlukama ni sudovima, te da Srbi neće dozvoliti zatiranje svoje istorije, kao ni ugrožavanje ponosa i dostojanstva.

Dodik: Srpska samostalna i sposobna, ostali je samo koče

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska zarobljena u BiH od koje nema nikakve koristi, navodeći kao primjer tranše Međunarodnog monetarnog fonda čije dobijanje koči Federacija BiH.

„Sama činjenica da smo odavno ispunili sve uslove za tranše MMF-a govori da smo sposobni da vodimo politku, za razliku od FBiH koja nije usvojila budžet i to sada predstavlja razlog MMF-u da ne realizuje tranše koje je ranije trebao“, rekao je Dodik novinarima u Brčkom, gdje je prisustvovao proslavi Dana Republike.

On je naglasio da to moraju da shvate svi iz međunarodne zajednice, koji, kako kaže, ne mogu uvijek da ignorišu činjenicu da Republika Srpska ostvari i izvrši sve što je dogovoreno sa MMF-om, a drugi to ne urade, čime i Srpskoj uskrate benefite.

„Onda neki ambasadori koji se politički angažuju pokazuju prstom kako stvari ne funkcionišu. Pa, naravno, da ne funkcionišu kada nam namjerno blokiraju sredstva. Kao na primjer, kada je Republika Srpska bila obavezna da Hagu isporučuje, prema njihovom mišljenju, odgovorne za ratne zločine, što je bio uslov za povlačenja međunarodnih sredstava, nama ta sredstva nisu puštali, a FBiH jesu“, rekao je Dodik.

Komentarišući ekonomsku situaciju u Srpskoj, Dodik je rekao da je Srpska imala povećanje budžeta i da u ovu godinu ulazi sa stabilnim finansijama.

„Čak smo i sredstva koja smo dobili od klirinškog duga ostavili sa strane da bi nešto izgradili. Želimo da gradimo objekte kulture. U Banjaluci želimo da napravimo novu zgradu za Narodno pozorište Republike Srpske i neke druge institucije“, rekao je Dodik.

On je istakao da će Srpska sarađivati sa Vladom Srbije kako bi realizovala brojne projekte.

„U Brčkom ćemo zajedno sa Vladom Srbije da pomognemo izgradnju vrtića za šta su sredstva već doznačena. Osim toga, pomoći ćemo i nekoliko opština u FBiH, a biće sigurno i još ulaganja u Brčko distrikt. Radimo svoj posao, a FBiH ne želimo da smetamo da i oni realizuju svoje projekte, ali nama sa njihove strane uporno dolaze podmetanja“, naglasio je Dodik.

Milić: Srpska prema distriktu gaji konstruktivnu politiku

Republika Srpska prema distriktu gaji konstruktivnu politiku i to pokazuje konkretnim djelima, izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić na današnjem obilježavanju 9. januara – Dana Republike, u ovom gradu.Milić je rekao novinarima da je današnja svečanost priznanje takvoj konstruktivnoj politici.

„Mi danas, ovdje u Brčkom, ne slavimo samo ono što je Republika Srpska u stvarnom i simboličkom smislu za srpski narod, mi slavimo jednu konstruktivnu politiku koju Srpska gaji prema distriktu“, naveo je Milić.

On je istakao da je Republika Srpska najveći donator kada je riječ o Brčko distriktu.

„Samo na osnovu električne energije koju smo dobili po veoma povoljnoj cijeni od ‘Elektroprivrede Republike Srpske’, primakli smo se cifri od 30 miliona KM koje je Srpska uštedila distriktu“, naglasio je Milić.

Milić kaže da je Republika Srpska garant opstanka Srba u BiH.

Ostavi poruku