Република Српска слави 26. рођендан! У Бањалуци се Дан Републике обиљежава низом манифестација којима присуствују званичници Републике Српске, Србије, представници Српске у институцијама БиХ, те бројне званице из региона и свијета.

На Тргу Крајине одржан је свечани дефиле.

Свечани дефиле, који је поздравио велики број грађана, кренуо је од Трга Републике ка Тргу Крајине, гдје су његови учесници свечано постројени, а дочекао их је предсједник Српске Милорад Додик и други званичници.

Обраћајући се присутнима, предсједник Српске је честитао Дан Републике, рекавши да се српски народ увијек борио за слободу коју је несебично дијелио са другима.

– Славимо дан када је српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу за слободом. Створили смо Републику која је одраз српског народа. Наш народ се увијек борио за државу, а тамо гдје је српски народ ту је и његова држава – навео је Додик.

Навео је да је данашње окупљење у част велике идеје да Срби са ове стране Дрине имају своју државу.

– Данашње окупљање је у част Републике Српске. Данас када славимо Дан Републике ми смо захвални и Србији, јер је увијек, као и данас са нама. Српски народ данас има двије државе- Србију и Републику Српску – нагласио је предсједник Додик, додавши да сви знају да је Српска са Србијом једно.

– Они који су хтјели да нам забране постојање, морају да знају да ово окупљање не може да нестане. Ово окупљање је за мир – навео је предсједник Додик.

Он је истакао да Српска данас одаје почаст свим страдалим за њено стварање и постојање. Подсјетио је да је 30.000 грађана својим животима бранило слободу српског народа и за Српску дало оно највише што што су имали- свој живот.

Додик је захвалио и политичком и војном руковоству Српске које је стварало њену историју, бранило њене интересе и захваљујући којима се и ове године одржао величанствен скуп поводом рођендана Српске.

Предсједник Додик је захвалио учесницима параде, окупљеним грађанима и гостима као и свима онима који данас нису могли да присуствују свечаностима обиљежавања Дана Републике, изражавајући наду да ће Српска сваке године бити све више држава, у инат онима који заговарају њен нестанак.

Почасна јединица МУП-а Републике Српске постројена је на Тргу Крајине у част предсједника Републике, којем је њихов командант предао рапорт.

У дефилеу је учествовао Заставни вод формиран од полицијских службеника Почасне јединице коју чине полицијски службеници Управе за обезбјеђење личности и објеката и Полицијске управе Бањалука.

Заставни вод предводили су командир и носилац заставе са пратиоцима, а припадници вода носили су свечану униформу, били су наоружани полуаутоматским пушкама, а командир је носио официрску сабљу.

У свечаном дефилеу учествовао је први ешалон, формиран од полицијских службеника Специјалне антитерористичке јединице, те други, трећи и четврти ешалон, формиран од полицијских службеника Јединице за подршку полицијских управа Бањалука, Градишка, Приједор, Бијељина, Зворник, Источно Сарајево и Фоча.

Пети ешалон, који је учествовао у дефилеу, формиран је од полицијских службеника чете Посебних снага полиције полицијских управа Бањалуке и Приједора, а шести, седми, осми и девети ешалон од кадета 19. класе Полицијске академије.

У свечаном дефилеу учествовао је ешалон Борачке организације Републике Српске, ешалон мјешовите мирнодопске јединице Ветерана Републике Српске, а у једном строју су били очеви, синови и кћери Републике Српске.

Од Трга Републике до Трга Крајине дефиловао је и ешалон Савеза ратних војних инвалида, студенти Републике Српске који су носили велику заставу Републике Српске, ешалон Републичке управе цивилне заштите са специјализованим јединицама, ешалон професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука, те представници спортских клубова, цивилних институција, организација и удружења.

Данашње обиљежавање Дана Републике Српске почело је програмом за дјецу, односно информативно-забавном представом у Дјечијем позоришту Републике Српске. Затим су додијељена одликовања заслужним институцијама и појединцима у Палати Републике.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска држава српског народа, али да је увијек спремна да прихвати све оне који желе да живе овдје поштујући њене институције.

– Република Српска је довољно широка и јака да прихвати све оне које желе да живе на њеној тероторији и прихвате њене вриједности – рекао је Додик.

Предсједник Српске одликовао је бившег предсједника Србије Томислава Николића Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске.

Николић је, након што је примио одликовање, рекао је да се 27 година бавио политиком и да је, између осталог, био предсједник Србије.

– А за предсједника Србије два највећа изазова су Република Српска и Косово и Метохија. Ако је пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна другој ваша самосталност, онда вам од срца желим да се то и догоди. – рекао је Николић.

Додао је да је Српска свих ових претходних година била на искушењима, нарочито за вријеме рата.

– И када остарим и не будем у могућности да будем са вама овдје, овај орден ће ме усправити у знак поштовања и љубави према Српској – рекао је Николић.

За нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Аустрије и Републике Српске, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Ханса Кристијана Штрахеа, вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије, Орденом Републике Српске на ленти. Одликовање је у име Штрахеа преузео замјеник градоначелника Беча и потпредсједник Слободарске партије Јохан Гуденус.

Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске, Додик је одликовао Марка Павића, бившег градоначелника Приједора, Мићу Мићића, градоначелника Бијељине и Емира Кустурицу, прослављеног српског филмског редитеља.

Марко Павић је изразио захвалност народу и Војсци Републике Српске који су створили Републику.

– Ова одликовања имају већу тежину, јер се додјељују поводом Дана Републике и имамо додатну обавезу да се боримо за Републику Српску и да памтимо оне који су живот дали за њу – рекао је Павић.

Кустурица је, након што је примио одликовање, захвалио предсједнику Српске и честитао грађанима и званичницима Дан Републике, рекавши да је сјећање база српског народа и Републике Српске, те да наша идеја о слободи треба да се пројектује и на очувању језика

Он је рекао да велике силе већ седам вијекова проводе геноцид над српским народом.

Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем за рад и изванредне заслуге на учвршћивању мира и међународне сарадње између Аустрије и Републике Српске, као и за личне резултате и достигнућа, чији значај има размјере и допринос афирмацији Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Јохана Гуденуса, замјеника градоначелника Беча.

У оквиру обиљежавања Дана Републике биће одржана свечана академија у Спортској дворани „Борик“ са почетком у 14.00 часова, а преносиће је наша телевизија. На сцени ће бити скоро 200 извођача, неколико хорова, симфонијски оркестар, глумци Народног и Дјечијег позоришта.

У 16.00 часова биће уприличен свечани пријем поводом Дана Републике Српске у Административном центру Владе Српске, који такође можете гледати на нашем програму.

На Тргу Крајине концерт домаћих извођача биће одржан у 20.00 часова, а концерт гостујућих извођача у 22.00 часа. У поноћ је предвиђен ватромет на Тргу Крајине.

Поводом Дана Републике Радио-телевизија Републике Српске реализује цјелодневни отворени програм.

Република Српска је основана 9. јануара 1992. године као Република српског народа у БиХ. Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Ostavi poruku