Republika Srpska slavi 26. rođendan! U Banjaluci se Dan Republike obilježava nizom manifestacija kojima prisustvuju zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i svijeta.

Na Trgu Krajine održan je svečani defile.

Svečani defile, koji je pozdravio veliki broj građana, krenuo je od Trga Republike ka Trgu Krajine, gdje su njegovi učesnici svečano postrojeni, a dočekao ih je predsjednik Srpske Milorad Dodik i drugi zvaničnici.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Srpske je čestitao Dan Republike, rekavši da se srpski narod uvijek borio za slobodu koju je nesebično dijelio sa drugima.

– Slavimo dan kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario istorijsku težnju za slobodom. Stvorili smo Republiku koja je odraz srpskog naroda. Naš narod se uvijek borio za državu, a tamo gdje je srpski narod tu je i njegova država – naveo je Dodik.

Naveo je da je današnje okupljenje u čast velike ideje da Srbi sa ove strane Drine imaju svoju državu.

– Današnje okupljanje je u čast Republike Srpske. Danas kada slavimo Dan Republike mi smo zahvalni i Srbiji, jer je uvijek, kao i danas sa nama. Srpski narod danas ima dvije države- Srbiju i Republiku Srpsku – naglasio je predsjednik Dodik, dodavši da svi znaju da je Srpska sa Srbijom jedno.

– Oni koji su htjeli da nam zabrane postojanje, moraju da znaju da ovo okupljanje ne može da nestane. Ovo okupljanje je za mir – naveo je predsjednik Dodik.

On je istakao da Srpska danas odaje počast svim stradalim za njeno stvaranje i postojanje. Podsjetio je da je 30.000 građana svojim životima branilo slobodu srpskog naroda i za Srpsku dalo ono najviše što što su imali- svoj život.

Dodik je zahvalio i političkom i vojnom rukovostvu Srpske koje je stvaralo njenu istoriju, branilo njene interese i zahvaljujući kojima se i ove godine održao veličanstven skup povodom rođendana Srpske.

Predsjednik Dodik je zahvalio učesnicima parade, okupljenim građanima i gostima kao i svima onima koji danas nisu mogli da prisustvuju svečanostima obilježavanja Dana Republike, izražavajući nadu da će Srpska svake godine biti sve više država, u inat onima koji zagovaraju njen nestanak.

Počasna jedinica MUP-a Republike Srpske postrojena je na Trgu Krajine u čast predsjednika Republike, kojem je njihov komandant predao raport.

U defileu je učestvovao Zastavni vod formiran od policijskih službenika Počasne jedinice koju čine policijski službenici Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata i Policijske uprave Banjaluka.

Zastavni vod predvodili su komandir i nosilac zastave sa pratiocima, a pripadnici voda nosili su svečanu uniformu, bili su naoružani poluautomatskim puškama, a komandir je nosio oficirsku sablju.

U svečanom defileu učestvovao je prvi ešalon, formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, te drugi, treći i četvrti ešalon, formiran od policijskih službenika Jedinice za podršku policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Foča.

Peti ešalon, koji je učestvovao u defileu, formiran je od policijskih službenika čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Banjaluke i Prijedora, a šesti, sedmi, osmi i deveti ešalon od kadeta 19. klase Policijske akademije.

U svečanom defileu učestvovao je ešalon Boračke organizacije Republike Srpske, ešalon mješovite mirnodopske jedinice Veterana Republike Srpske, a u jednom stroju su bili očevi, sinovi i kćeri Republike Srpske.

Od Trga Republike do Trga Krajine defilovao je i ešalon Saveza ratnih vojnih invalida, studenti Republike Srpske koji su nosili veliku zastavu Republike Srpske, ešalon Republičke uprave civilne zaštite sa specijalizovanim jedinicama, ešalon profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, te predstavnici sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.

Današnje obilježavanje Dana Republike Srpske počelo je programom za djecu, odnosno informativno-zabavnom predstavom u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Zatim su dodijeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska država srpskog naroda, ali da je uvijek spremna da prihvati sve one koji žele da žive ovdje poštujući njene institucije.

– Republika Srpska je dovoljno široka i jaka da prihvati sve one koje žele da žive na njenoj terotoriji i prihvate njene vrijednosti – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske odlikovao je bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u poslijeratnom razvoju Republike Srpske.

Nikolić je, nakon što je primio odlikovanje, rekao je da se 27 godina bavio politikom i da je, između ostalog, bio predsjednik Srbije.

– A za predsjednika Srbije dva najveća izazova su Republika Srpska i Kosovo i Metohija. Ako je put da se Srpska i Srbija približe i ujedine jedna drugoj vaša samostalnost, onda vam od srca želim da se to i dogodi. – rekao je Nikolić.

Dodao je da je Srpska svih ovih prethodnih godina bila na iskušenjima, naročito za vrijeme rata.

– I kada ostarim i ne budem u mogućnosti da budem sa vama ovdje, ovaj orden će me uspraviti u znak poštovanja i ljubavi prema Srpskoj – rekao je Nikolić.

Za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Austrije i Republike Srpske, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, predsjednik Srpske odlikovao je Hansa Kristijana Štrahea, vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije, Ordenom Republike Srpske na lenti. Odlikovanje je u ime Štrahea preuzeo zamjenik gradonačelnika Beča i potpredsjednik Slobodarske partije Johan Gudenus.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Republike Srpske, Dodik je odlikovao Marka Pavića, bivšeg gradonačelnika Prijedora, Miću Mićića, gradonačelnika Bijeljine i Emira Kusturicu, proslavljenog srpskog filmskog reditelja.

Marko Pavić je izrazio zahvalnost narodu i Vojsci Republike Srpske koji su stvorili Republiku.

– Ova odlikovanja imaju veću težinu, jer se dodjeljuju povodom Dana Republike i imamo dodatnu obavezu da se borimo za Republiku Srpsku i da pamtimo one koji su život dali za nju – rekao je Pavić.

Kusturica je, nakon što je primio odlikovanje, zahvalio predsjedniku Srpske i čestitao građanima i zvaničnicima Dan Republike, rekavši da je sjećanje baza srpskog naroda i Republike Srpske, te da naša ideja o slobodi treba da se projektuje i na očuvanju jezika

On je rekao da velike sile već sedam vijekova provode genocid nad srpskim narodom.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem za rad i izvanredne zasluge na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između Austrije i Republike Srpske, kao i za lične rezultate i dostignuća, čiji značaj ima razmjere i doprinos afirmaciji Republike Srpske, predsjednik Srpske odlikovao je Johana Gudenusa, zamjenika gradonačelnika Beča.

U okviru obilježavanja Dana Republike biće održana svečana akademija u Sportskoj dvorani „Borik“ sa početkom u 14.00 časova, a prenosiće je naša televizija. Na sceni će biti skoro 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta.

U 16.00 časova biće upriličen svečani prijem povodom Dana Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade Srpske, koji takođe možete gledati na našem programu.

Na Trgu Krajine koncert domaćih izvođača biće održan u 20.00 časova, a koncert gostujućih izvođača u 22.00 časa. U ponoć je predviđen vatromet na Trgu Krajine.

Povodom Dana Republike Radio-televizija Republike Srpske realizuje cjelodnevni otvoreni program.

Republika Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine kao Republika srpskog naroda u BiH. Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Ostavi poruku