Прослављени српски глумац Лазар Ристовски рекао је данас у Бањалуци да Републици Српској нико не може забранити да уђе у загрљај Србији.

„То би било као да дјетету забраните да види и загрли мајку. Србија је Републици Српској мајка и старији брат“, рекао је Ристовски у бесједи на свечаној академији „Мисли на отаџбину“ поводом 9. јануара – Дана Републике Српске.

Он је нагласио да Срби у Републици Српској и Србији треба да живе у једној држави, те да се млађи морају учити поштовању.

„Слободе за српски народ нема док се Србија и Српска не споје у једно и слобода нема цијену“, рекао је Ристовски.

Он је позвао све да када дођу кући напишу поруку „Српска је заљубљена у Србију“ и „Србија воли Српску“ и да то ставе на друштвене мреже које имају.

Он је навео да је вријеме пуцања прошло и да је на снази вријеме дипломатије.

„И колико год нам се оба наша предсједника /Србије и Републике Српске/ Александар Вучић и Милорад Додик чине мало агресивнији од конвенционалних државника и лукавих западних дипломата мислим да је једино тако могуће, уз тактику коју имају, каректером, рафалном рјечитом и често духовитом паљбом у данашњој лицемјерној западној дипломатији остварити помак и успјех“, додао је Ристовски.

Он је пожелио Вучићу и Додику да у овој години остваре дипломатске циљеве.

„Дрина не дијели Србе јер су Србија и Српска једно. Не може их ниједан мост приближити више и спојити чвршће, него што их спаја крв предака“, нагласио је Ристовски.

Он је подсјетио да је 100 година од славне 1918. године, те да су тада Срби живјели у једној држави, а да су данас у двије државе.

„Није људски и цивилизацијски држати људе под истим кровом ако не желе да живе заједно. Срби су прије сто година дали сваку трећу мушку главу, а сада се питају зашто Срби с обје стране Дрине не живе заједно. Од наших предсједника се очекује да од моста на Дрни направе мост чије ће обе стране ускоро бити у истој држави“, навео је Ристовски.

Он је честитао 9. јануар, Дан Републике Српске.

Свечаној академији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и Његова светост патријарх српски Иринеј, те архијереји Српске православне цркве.

Делегацију Србије представљају потпредсједник Владе Небојша Стефановић и министар одбране Александар Вулин са делегацијом Министарства одбране, те генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

Међу високим званицама су и принц Александар Други Карађорђевић и принцеза Катарина, бивши предсједник Србије Томислав Николић, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, режисер Емир Кустурица, генерали Војске Републике Српске.

Међу званицама су и министри у Влади Српске, народни посланици, представници политичких партија, представници Српске у институцијама БиХ, начелници и градоначелници локалних заједница, Борачке организације и организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, представници дипломатског кора, те многобројни представници политичког, јавног и културног живота.

Свечана академија одржава се у Спорсткој дворани „Борик“, а у програму учествује око 200 извођача, симфонијски оркестар, неколико хорова, те глумци Народног и Дјечијег позоришта.

Ostavi poruku