Predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov je u ime građana ove nezavisne republike čestitao Srpskoj i srpskom narodu 9. januar – Dan Republike, ističući da narode ove dvije zemlje povezuju ista borba za identitet, pravoslavna vjera i prijateljstvo sa Rusijom.„Rusija je Južnoj Osetiji, kao i Republici Srpskoj, najveći prijatelj“, rekao je Bibilov za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je zahvalio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku za poziv da danas učestvuje u brojnim proslavama povodom obilježavanja Dana Republike.

Govoreći o saradnji Srpske i Južne Osetije, Bibilov je istakao da će ona obuhvatiti ciljeve kojima teže obje strane, koje imaju dobre odnose na osnovu kojih će razvijati međusobne ekonomske i političke veze.

Za sutra je planirano potpisivanje memoranduma o saradnji Republike Srpske i Južne Osetije.

Memorandum će potpisati ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i Bilibov.

Osim ovoga, planirano je potpisivanje protokola o saradnji između partije Jedinstvena Osetija i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

U delegaciji Južne Osetije biće ministar spoljnih poslova Dmitrij Medojev, šef administracije predsjednika Igor Kozajev i savjetnik ministra spoljnih poslova Gela Valijev.

Južna Osetija je nezavisna republika koja se nalazi unutar međunarodno priznate Gruzije.

Ostavi poruku