Предсједник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов је у име грађана ове независне републике честитао Српској и српском народу 9. јануар – Дан Републике, истичући да народе ове двије земље повезују иста борба за идентитет, православна вјера и пријатељство са Русијом.„Русија је Јужној Осетији, као и Републици Српској, највећи пријатељ“, рекао је Бибилов за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је захвалио предсједнику Српске Милораду Додику за позив да данас учествује у бројним прославама поводом обиљежавања Дана Републике.

Говорећи о сарадњи Српске и Јужне Осетије, Бибилов је истакао да ће она обухватити циљеве којима теже обје стране, које имају добре односе на основу којих ће развијати међусобне економске и политичке везе.

За сутра је планирано потписивање меморандума о сарадњи Републике Српске и Јужне Осетије.

Меморандум ће потписати министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и Билибов.

Осим овога, планирано је потписивање протокола о сарадњи између партије Јединствена Осетија и Савеза независних социјалдемократа.

У делегацији Јужне Осетије биће министар спољних послова Дмитриј Медојев, шеф администрације предсједника Игор Козајев и савјетник министра спољних послова Гела Валијев.

Јужна Осетија је независна република која се налази унутар међународно признате Грузије.

Ostavi poruku