Посланик СДП-а у Представничком дому парламента БиХ Денис Бећировић позвао је руководство овог дома да у дневни ред наредне сједнице уврсти „Приједлог закона о проглашењу 9. јануара даном сјећања на жртве ратних злочина и геноцида које су починили органи самопроглашене и нелегалне тзв. Српске Републике БиХ/Републике Српске“.

Бећировић у позиву, који је упутио предсједавајућем Представничког дома Борјани Кришто и замјеницима предсједавајућег Младену Босићу и Шефику Џаферовићу, оцјењује да је обиљежавање 9. јануара „антидејтонски, антиуставни, антицивилизацијски и увредљив чин неодговорних политичара“ у Српској.

„Ако међународна заједница не заустави ово антидејтонско понашање онда је сасвим легитмно да и ми организујемо и аргументовано затражимо повратак на снагу легалног Устава Републике БиХ“, поручује Бећировић.

Он подсјећа да је прије нешто више од годину дана у парламентарну процедуру доставио приједлог овог закона, као и посланичку иницијативу којом се задужује Савјет министара да, најкасније у року од шест мјесеци од дана усвајања ове иницијативе у Представничком дому, сачини и у парламентарну процедуру достави стратегију превенције масовних злочина и геноцида у БиХ.

„С обзиром на то да су испоштоване све уставне, пословничке и друге претпоставке да се ове тачке нађу на дневном реду Представничког дома, јавно вас позивам да престанете да опструишете уврштавање у дневни ред легално достављених и пословнички уоквирених приједлога“, наводи Бећировић у позиву.

Он оптужује Републику Српску да „наставља нелегалну праксу флагрантног кршења коначних и обавезујућих одлука Уставног суда БиХ“, што сматра антидејтонским активностима с циљем рушењу уставног поретка БиХ.

Бећировић тврди да је обиљежавање Дана Републике, 9. јануара у Републици Српској антидејтонско и неуставно, оптуживши предсједника Српске Милорада Додика да „заједно са менторима из Београда и даље отворено и брутално руши уставни поредак БиХ“.

Ostavi poruku