U Sportskoj dvorani Borik u toku je svečana akademija povodom Dana Republike.

Akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Srpske Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović kao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Delegaciju Srbije predstavljaju potpredsjednik Vlade Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane, te generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Svečanoj akademiji prisustvuje i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, te arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Među visokim zvanicama su i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, režiser Emir Kusturica, generali Vojske Republike Srpske.

Među zvanicama su i ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, predstavnici političkih partija, predstavnici Srpske u institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica, Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici diplomatskog kora, te mnogobrojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik podsjetio je da je Republika Srpska osnovana na današnji dan prije 26 godina, ali da ona postoji mnogo duže.

– Republika Srpska je nastala iz želje našeg naroda da živi u slobodi – naglasio je Dodik.

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, rekao je obraćajući se prisutnima da se srpski narod raduje uspjehu Srbije, kao što se Srbija uvijek raduje svakom koraku kojim se jača Republika Srpska.

– Nema jake i snažne Srbije bez snažne Republike Srpske. Mi poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje, ali volimo svoj narod i to niko ne može da nam oduzme – rekao je Stefanović.

On je naglasio da će Srbija i Srpska nastaviti da gaje dobre veze i da će učiniti sve da srpski narod živi bolje.

– Naše vlade rade u interesu naroda – rekao je Stefanović.

Glumac Lazar Ristovski, rekao je u svečanoj besjedi da Drina ne razdvaja Srbe i da su Srbija i Srpska jedno.

– Srbija je Srpskoj majka. Isto tako, kao što stariji brat brani mlađeg, tako i Srbija brani Srpsku. Srbi u BiH su ugroženi, a Srbija je sigurna kuća za njih – rekao je Ristovski.

On je naglasio da nema slobode za srpski narod dok se Srbija i Srpska ne spoje.

– Mislimo o sebi. Ovog puta mislimo o srpskom narodu. Budimo ovog puta sebični, ma šta ko mislio. Dosta smo imali razumijevanja. Sada mislimo samo na nas. Naše kuće, Srbije i Srpske trebaju da budu jedna kuća – rekao je Ristovski.

Ristovski je u besjedi rekao da je Srpska zaljubljena u Srbiju, a da Srbija voli Srpsku.

– Želim da naša dva predsjednika Dodik i Vučić naprave most na Drini kako bi naše zemlje bile u istoj državi – rekao je on.

Ostavi poruku