У Спортској дворани Борик у току је свечана академија поводом Дана Републике.

Академији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Српске Жељка Цвијановић, предсједник НСРС Недељко Чубриловић као и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Делегацију Србије представљају потпредсједник Владе Небојша Стефановић и министар одбране Александар Вулин са делегацијом Министарства одбране, те генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

Свечаној академији присуствује и Његова светост патријарх српски Иринеј, те архијереји Српске православне цркве.

Међу високим званицама су и принц Александар Други Карађорђевић и принцеза Катарина, бивши предсједник Србије Томислав Николић, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, режисер Емир Кустурица, генерали Војске Републике Српске.

Међу званицама су и министри у Влади Српске, народни посланици, представници политичких партија, представници Српске у институцијама БиХ, начелници и градоначелници локалних заједница, Борачке организације и организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, представници дипломатског кора, те многобројни представници политичког, јавног и културног живота.

Предсједник Српске Милорад Додик подсјетио је да је Република Српска основана на данашњи дан прије 26 година, али да она постоји много дуже.

– Република Српска је настала из жеље нашег народа да живи у слободи – нагласио је Додик.

Потпредсједник Владе Србије Небојша Стефановић, рекао је обраћајући се присутнима да се српски народ радује успјеху Србије, као што се Србија увијек радује сваком кораку којим се јача Република Српска.

– Нема јаке и снажне Србије без снажне Републике Српске. Ми поштујемо територијални интегритет сваке земље, али волимо свој народ и то нико не може да нам одузме – рекао је Стефановић.

Он је нагласио да ће Србија и Српска наставити да гаје добре везе и да ће учинити све да српски народ живи боље.

– Наше владе раде у интересу народа – рекао је Стефановић.

Глумац Лазар Ристовски, рекао је у свечаној бесједи да Дрина не раздваја Србе и да су Србија и Српска једно.

– Србија је Српској мајка. Исто тако, као што старији брат брани млађег, тако и Србија брани Српску. Срби у БиХ су угрожени, а Србија је сигурна кућа за њих – рекао је Ристовски.

Он је нагласио да нема слободе за српски народ док се Србија и Српска не споје.

– Мислимо о себи. Овог пута мислимо о српском народу. Будимо овог пута себични, ма шта ко мислио. Доста смо имали разумијевања. Сада мислимо само на нас. Наше куће, Србије и Српске требају да буду једна кућа – рекао је Ристовски.

Ристовски је у бесједи рекао да је Српска заљубљена у Србију, а да Србија воли Српску.

– Желим да наша два предсједника Додик и Вучић направе мост на Дрини како би наше земље биле у истој држави – рекао је он.

Ostavi poruku